диабет, мъж, безплодие, инсулин, сперма

Как влияе диабетът на мъжката и женска плодовитост? – част 1

Диабетът е 2 типа. При първия тялото не произвежда достатъчно количествo инсулин, а при втория клетките не могат да го използват правилно. Резултатите и от двете състояния водят до повишаване нивата на кръвната захар.

 

Диабетът засяга много органи в тялото, включително сърцето, бъбреците и очите, както и системи и процеси като нервната система, храносмилателната система и метаболизма. За жалост, репродуктивната система както на мъжете, така и на жените, също може да бъде засегната. Ето и по какъв начин диабетът може да доведе до безплодие или проблемно забременяване при младите двойки:

 

диабет, мъж, безплодие, инсулин, сперма

 

Как диабетът влияе на плодовитостта?

 

Безплодието, причинено от диабет, е често срещан проблем и при мъжете и при жените. Обикновено след усвояването на храната хормонът инсулин помага за понижаването на глюкозата в кръвта, като помага за усвояването ѝ от клетките на тялото.

 

При диабетиците дисбалансът на инсулина може да доведе до дисбаланс и при други хормони, като прогестерон и тестостерон. Това води до допълнителни проблеми като еректилна дисфункция, кисти на яйчниците, а в по-крайни случаи и безплодие.

 

Вижте още: Основни факти за безплодието

 

Как диабетът може да причини безплодие при мъжете?

 

• Увреждане на нервите

 

Диабетът причинява стесняване на кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвния поток. Това оказва неблагоприятно въздействие върху функциите на нервните окончания в много части от тялото, включително в областта на пениса. Това може да доведе до еректилна дисфункция и безплодие.

 

диабет, мъж, безплодие, инсулин, сперма

 

Диабетът може да предизвика и ретроградна еякулация, при която увредените нерви карат произведената сперма да се придвижи обратно към пикочния мехур по време на еякулация, вместо навън.

 

Това състояние най-вероятно не е опасно за здравето на мъжа, но пречи на забременяването, тъй като сперматозоидите не могат да достигнат до влагалището на жената.

 

• Увреждане ДНК на спермата

 

Проведено е проучване върху 27 мъже, страдащи от диабет тип 1 и 29 мъже, страдащи от безплодие. Никой от пациентите не е страдал от диабет или безплодие едновременно. Изследователите установяват, че изследваните мъже от двете групи имат подобен брой сперматозоиди и те са близки по подвижност.

 

Вижте още: Какви са методите за лечение на безплодие?

 

Допълнително изследване показало, че количеството на сперматозоиди с увредено ДНК било по-голямо при диабетиците, отколкото при пациентите с безплодие. Въпреки че не всички сперматозоиди са били увредени, може да се направи извод, че диабетът може да доведе до увреждане на репродуктивната система.

 

От резултатите на това изследване не могат да се вадят заключения за влиянието на диабета върху всички мъже, тъй като изследваната група хора е твърде малка. Но въпреки това ако мъжът в една двойка, която се опитва да зачене бебе, страда от диабет, може да си направи изследване, за да провери състоянието на спермата си.

 

диабет, мъж, безплодие, инсулин, сперма

 

• Ниски нива на тестостерон

 

Проучванията показват, че 25% от мъжете с диабет тип 2 имат хипогонадизъм – организмът им не произвежда достатъчно тестостерон. Това от своя страна може да доведе до проблеми, намаляващи фертилността, включително еректилна дисфункция, нисък брой сперматозоиди или намалено либидо.

 

Продължава на: Как влияе диабетът на мъжката и женска плодовитост? – част 2

Добави коментар