диабет, безплодие, поликистозни яйчници, забременяване

Как влияе диабетът на мъжката и женска плодовитост? – част 2

Продължава от: Как влияе диабетът на мъжката и женска плодовитост? – част 1

 

Как диабетът може да причини безплодие при жените?

 

Синдром на поликистозните яйчници

 

Това е състояние, при което в яйчниците се образуват множество кисти. Това състояние не засяга цялостното здраве на жената, но може да доведе до по-малки шансове за забременяване. Проучванията показват, че жените, които имат поликистозни яйчници, имат хиперандрогенност – необичайно високи нива на тестостерон.

 

Синдромът на поликистозните яйчници може да доведе до безплодие, като причини олигоменорея – нередовна менструация, което прави проследяването на овулацията изключително трудно, или вторична аменорея – липса на менструация.

 

диабет, безплодие, поликистозни яйчници, забременяване

 

Това състояние може да бъде третирано чрез някои промени в начина на живот. Могат да бъдат използвани медикаменти за повишаване шансовете за зачеване. Синдромът на поликистозните яйчници се среща главно при жени със затлъстяване, с метаболитни нарушения и с диабет тип 2, но може да се случи и на жени с диабет тип 1, приемащи високи дози инсулин.

 

Преждевременна менопауза

 

Съществува реална връзка между диабета и безплодието, причинено от преждевременна менопауза. При нея менструацията на жената може да спре още преди 40 г. възраст. Според проучванията, жените, страдащи от диабет тип 1, са по-застрашени от това състояние.

 

Други автоимунни състояния, които могат да доведат до ранна менопауза са хипотереоидизъм, Хашимото, болест на Адисън. Възможно е диабет тип 2 да доведе до преждевременна яйчникова недостатъчност.

 

Вижте още: Основни факти за безплодието

 

• Рак на матката (рак на ендометриума)

 

Жените с диабет тип 2 или Синдром на поликистозните яйчници, са по-застрашени от рак на матката. Ракът може да доведе до безплодие, освен ако не е диагностициран и лекуван в съвсем ранни етапи.

 

• Сърдечно-съдови и микроваскуларни усложнения

 

Жените с диабет тип 1 и сърдечно-съдови и микроваскуларни усложнения имат значително по-ниска степен на плодовитост.

 

диабет, безплодие, поликистозни яйчници, забременяване

 

Трябва ли да опитвате да забременеете, ако имате диабет?

 

Информацията за диабета и връзката му с безплодието, може да е доста обезсърчаваща и потискаща за много хора. Тя може да ги накара да се питат дали изобщо трябва да опитват. Ако контролирате диабета и поддържате ниски нива на кръвна захар, можете да сведете до минимум рисковете. Съответно имате реални шансове да заченете нормално и да родите здраво бебче.

 

За да постигнете това обаче, трябва да се консултирате с лекар, вероятно и с ендокринолог и гинеколог. Важно е да контролирате успешно нивата на кръвната си захар не само по време, но и преди бременността.

 

Вижте още: Какви са методите за лечение на безплодие?

 

Имате диабет и искате да забременеете – какво да правите?

 

Поддържайте кръвната си захар в здравословни нива.

Проследявайте нивата на инсулин и хемоглобин в кръвта.

Поддържайте нивата на кръвната си захар в норма от 3 до 6 месеца преди забременяването.

Поддържайте оптималното си тегло.

 

диабет, безплодие, поликистозни яйчници, забременяване

 

Бъдете физически активни поне 30-60 мин. дневно.

Спрете да пушите.

Създайте си здравословни хранителни навици – яжте риба, постно месо, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни.

Избягвайте готовите сладки, шоколади, вафли, преработени въглехидрати и храни с високо съдържание на мазнини.

Можете да приемате добавки с витамини по препоръка на своя лекар.

Наспивайте се.

Добави коментар