Как бебето вижда света?

При раждането, зрението на вашето бебе е доста размито, така че то различава светлина, форми и движения. Новородените могат да виждат само на около 20 до 40 см – достатъчно за да видят лицето, на човека, който ги държи.

 

Държейки го достатъчно близо, лицето ви ще е най-интересното нещо за вашето бебе точно в тази възраст, следващата стъпка е да му показвате високо контрастни елементи като например шахматна дъска, не забравяйте да прекарвате много време лице в лице с вашето бебе.

 

Когато бебето е на 1-2 месеца, то ще се научи да се фокусира и с двете си очи и ще бъде в състояние да следи движещ се обект наляво и надясно, въпреки че може да прави това и в кратки периоди след раждането. Обикновена дрънкалка преминаваща пред лицето му ще прикове погледа му или може да играете като се приближите до неговото лице и бавно движите главата си от страна на страна. Често погледите ви ще се засичат.

 

Четете още: Неспокойният сън при бебето – на какво се дължи?

 

Като започне от 2-месечна възраст и продължи до 4-тия месец, различаването на цветовете ще стане по-ясно и бебето ви ще започне да разграничава подобни цветове като червено и оранжево. В резултат на това, то ще има предпочитание към ярките, основни цветове и по-сложни форми. Може да насърчавате зрението му, като гледате заедно ярки картинки, снимки, книги или играчки.

 

След 5 месечна възраст, то ще започне по-добре да различава отделните цветове. След 8 месечна възраст, зрението на бебето ще бъде достатъчно добро, за да разпознава хора и предмети из стаята.

Добави коментар