Как бащинството променя мъжа?

По традиция бащата е глава на семейството – обикновено той изкарва повече пари и се грижи за дисциплината на децата. Бащите учат синовете си как да играят футбол, а в последствие как да изкарват пари и т.н. През последните години, обаче, традиционната роля на бащата значително се е променила.

 

Днешните бащи са далеч по-ангажирани с отглеждането на децата и имат по-голямо желание да скъсят дистанцията и да бъдат по-близки със синовете и дъщерите си. С други думи, днешните татковци се опитват да правят това, което им е липсвало в тяхното детство – топла прегръдка или целувка по челото за довиждане.

 

Какъв е резултатът? Днешните бащи са решени да заемат тази важна роля в живота на децата си и да се справят по-добре от собствените си бащи. Според изследванията, дори при непланирани бременности мъжете показват по-голямо желание да се грижат за детето си.

 

Многообразието

 

В днешно време ролите, които приемат бащите са все по-разнообразни и индивидуални. Те включват мъже, чиято партньорка е основната работеща в семейството и осигуряваща доходи, мъже в процес на развод, мъже във междукултурна или междурасова връзка.

 

Защо бащинството е толкова важно?

 

Много татковци не се чувстват уверени и спокойни с новороденото си бебче. Те се нуждаят от повече подкрепа от страна на семейството и приятелите си. Според проучванията, обаче, майките се справят по-успешно с кърменето, когато таткото е присъствал на обучителните семинари по кърмене заедно с майката, което доказва, че подкрепата от страна на бащата е важна.

 

Вземането на участие от самото начало е много важно за таткото. По този начин той се сближава още повече с партньорката си и е още по-ангажиран в отглеждането на бебето. Бащинството променя мъжете.

 

Четете още: Искам ли да стана баща?

 

Много мъже смятат, че трябва да бъдат винаги силни, никога да не показват слабост, да не са емоционални, освен в спалнята или спрямо спорта. След като станат бащи, обаче, децата ги променят и ги правят по-добри мъже, карат ги да се вгледат в себе си.

 

Бащинството има много ползи за децата. Таткото дава на детето си ориентирите към външния свят – било то по отношение на работа, пари, спорт, приключения, забавления или любов. Когато бащите се интересуват от резултатите на децата си в училище, резултатите са по-добри. Освен това те са по-малко склонни към прояви на насилие.

 

Прогрес

 

Предизвикателствата, които носи бащинството, са позитивни за татковците. Все повече бащи посещават училищните събития на детето си, което ги сближава още повече.

 

Работодателите трябва да подкрепят идеята, че бащите имат ключова роля в отглеждането на децата и да проявят доза разбиране към тях. Бащата не е баща само по време на летния си отпуск.

 

Четете още: От татковци към татковци – какво да правите в родилната зала?

 

Специалистите препоръчват таткото също да посещава курсовете за бременни на бъдещата майка. Освен това може да потърси съвет от други бащи, които скоро са преминали през същото.

 

Бащинството е претърпяло голямо развитие. В миналото таткото не е бил ангажиран с отглеждането на децата, а в днешни дни той е пълноправен и ангажиран родител, който влага грижи, внимание и любов в отглеждането на децата си.

Добави коментар