забременяване, зачеване, здравословно тегло, овулация, секс, пренатални витамини

Какво трябва да правите, преди да забременеете?

Когато вие и партньорът ви решите, че е време да имате бебе, е добре да направите няколко малки промени в начина си на живот, които да повишат шансовете ви за това. Фактори, като поддържане на здравословно тегло, прием на пренатални витамини, следене на овулация, спиране на цигарите и прекомерната употреба на алкохол, могат да имат сериозно влияние върху зачеването. Ето и няколко съвета, които може да последвате:

 

Какво трябва да направите?

 

Постарайте се да поддържате теглото си в здравословни граници.

Проследете овулацията и менструацията си.

Стремете се да правите повече секс с партньора си – поне през ден в периода около овулацията.

Направете си тест за плодовитост.

Взимайте пренатални витамини.

 

забременяване, зачеване, здравословно тегло, овулация, секс, пренатални витамини

 

Кое тегло е здравословно?

 

Здравословното тегло може да се определи чрез индекса на телесна маса, който се изчислява на базата на височината и теглото на човека. Той е равен на теглото в килограми разделено височина в метри на квадрат. Използва се като индикатор за проблеми с наднормено или поднормено тегло. При мъжете за нормални стойности се преимат тези между 20-25, а за жените между 19-24.

 

Наднорменото тегло причинява хормонални изменения, които могат да повлияят на овулацията или производството на сперма, което от своя страна може да направи забременяването много по-трудно.

 

Поднорменото тегло от своя страна, може да доведе до нередовна или дори липсваща менструация. Според специалистите леко наднорменото тегло се смята за по-добрият вариант в сравнение с поднорменото. Все пак обаче, е добре да влезете в препоръчителната за вас форма.

 

Четете още: Забременяването и секс позите

 

Проследете овулацията и менструацията си

 

Всеки месец, по време на овулацията, жената освобождава яйцеклетка от яйчниците си, която попада в маточните тръби. Тя оцелява само 24 ч. Сперматозоидите могат да оцелеят в матката до около 5-6 дни след секс. Поради тази причина редовната сексуална активност по време на дните около овулацията значително увеличава шансовете за забременяване.

 

забременяване, зачеване, здравословно тегло, овулация, секс, пренатални витамини

 

Стремете се да правите секс през ден

 

Двойките често се чудят колко често трябва да правят секс, за да улеснят забременяването. Според специалистите, правенето на секс всеки ден съвсем леко повишава шанса за забременяване, в сравнение с правенето на секс през ден. Ако мъжът има нормален брой сперматозоиди, сексът всеки ден няма да повлияе на производството на сперма.

 

Няма нужда да „запазвате“ правенето на секс и спермата само за периода на овулацията. Не е необходимо и да правите секс по няколко пъти на ден в периода на овулацията. Не позволявайте опитите за забременяване да повлияят неблагоприятно на сексуалния ви живот. Целта е да правите секс между 2 и 4 пъти седмично.

 

Четете още: Как да се подготвите за бременността?

 

Направете си тест за плодовитост

 

Двойките могат да си направят тест за плодовитост. Мъжът може да си направи спермограма при специалист. При нея се оценява формата (морфологията) и движението (перисталтиката) на сперматозоидите.

 

Жената може да си направи кръвни тестове, чрез които може да се оцени функцията на яйчниците и яйчниковия резерв. Добре е да премине и през гинекологичен преглед и ултразвук.

 

забременяване, зачеване, здравословно тегло, овулация, секс, пренатални витамини

 

Пренатални витамини

 

Пренаталните витамини са важни както за жените, така и за мъжете. Добре е жената да започне да приема фолиева киселина още преди да започне опитите за забременяване, за да понижи риска от вродени дефекти при бебето. Според последните изследвания обаче, става ясно, че фолиевата киселина е препоръчителна и за мъжете. Мъжете, чиято диета е с ниско съдържание на фолиева киселина, имат по-висока честота на хромозномни аномалии в спермата. Коензим Q10 също е препоръчителен за мъжете, тъй като увеличава броя на сперматозоидите и подвижността им, а витамин Е повишава броя.

 

Снимки: DoroKalm, pfala, Anukkin Foter.com

Добави коментар