Какво трябва да направим, за да обезопасим съня на бебето?

Едни от най-опасните мебели, направени за бебета, са креватчетата. За да предпазите бебето си от нараняване в креватчето, можете да следвате следните препоръки:

 

Вземете креватче, което е сертифицирано по повечето международни стандарти за безопасност. Предаването на креватчета от поколение на поколение носи сантиментална стойност, но по-старите креватчета не винаги отговарят на международните стандарти.

 

Изберете креватче, на което летвичките не са разположени по-широко от 6 см. Проверете за липсващи летвички – главата на бебето ви може да се заклещи в тези пролуки, а това е опасно, защото може да се задуши.

 

Четете още: Неспокойният сън при бебето – на какво се дължи?

 

Винаги дръжте страничната стена заключена, когато бебето е в креватчето.

 

Използвайте обиколник за креватче, за да предпазите бебето от удар в стените на креватчето. Фиксирайте го с клипсове или поне 6 връзки, завързани от външната страна на креватчето, далеч от бебето.

 

Никога не използвайте възглавница и плюшени играчки в креватчето. Махнете всички найлонови пликове и други пластмасови материали в и около него.

 

Поза на сън

 

Медицинските изследвания, правени в тази насока, доказват, че около половината случаи на Синдрома на внезапната смърт могат да бъдат свързани с начина, по който бебето е поставено в креватчето. Препоръчително е бебетата да бъдат поставяни по гръб, когато е време за сън.

 

Четете още: Кога бебето ще спи цяла нощ?

 

Но ако бебето ви е склонно да повръща или има силно изразен рефлукс, го поставяйте да спи на страни, за да избегнете риска от задавяне. Специалистите препоръчват, при бебета с рефлукс, матрака им да бъде наклонен с около 25-30 градуса, за да може главата и края на хранопровода да бъдат по-високо от стомаха.

 

Сън с мама

 

Препоръчително е бебето да не спи на меки повърхности, като водно легло, диван или възглавница, защото това може да доведе до задушаване, големите завивки също крият опасности.

 

Режим на сън

 

Новороденото ви бебе вероятно ще се буди на всеки 2-4 часа, за да бъде накърмено, след което ще заспива обратно в края на храненето. Въпреки това е възможно 1-2 пъти на ден да има моменти, в които ще стои будно и ще плаче, въпреки, че е накърмено, пелените са сменени и е гушнато.

 

Четете още: Когато бебето не спира да плаче

 

Постепенно, режимът на хранене, сън и будно състояние на бебето ви, ще се регулира. Евентуално, периодът между храненията може да стане по-дълъг, както и периодът на сън.

 

Още от самото начало се опитвайте да поставяте бебето в креватчето докато е още будно, за да свикне да заспива само, без да бъде кърмено или хранено с бутилка. По този начин е по-вероятно да започва да заспива, без да плаче докато не бъде нахранено.

 

След 2-3 месеца, когато бебето се буди през нощта и сте сигурни, че не е гладно, опитайте се да не отивате веднага при него и вижте дали може да заспи от само себе си. След като навършат 3 месеца, бебетата не се будят толкова често през нощта, защото са гладни.

 

Четете още: Най-често срещаните причини за сънливостта при бебетата

 

Не се опитвайте да спрете изцяло нощното кърмене, то е важно за цялостното производство на кърма, но не се притеснявайте, ако бебето започне да спи по повече от три часа, например.

 

Избягвайте светването на лампата, контакт с очите, да му говорите или да го забавлявате, ако се опитвате да спрете нощното хранене и събуждането през нощта след 2-3 месечна възраст. Ако бебето все още се нуждае от нощното си хранене, отложете премахването му, докато бебето покаже, че е готово да спи през цялата нощ.

Добави коментар