Какво трябва да знае всеки нов татко?

Бащинството е увлекателно пътуване, изпълнено с чудеса и удивление – и нека си го кажем също и страхове. Вие вероятно сте прекарал последните 9 месеца като зрител. Сигурно сте били съпричастни към сутрешното гадене, сълзите и радостите, и радостта че всичко идва с т.нар. чудо на живота. Може би сте прекарали часове в обикаляне и търсене на идеалното бебешко креватче.

 

Каквато и да е била вашата роля – време е да се промени малко в следващите месеци и години след раждането на вашето бебе. Затова четете напред за да разберете някои съвети, които да направят пътуването ви малко по-гладко.

 

Четете още: Свързване с вашето дете: Ръководство за нови бащи

 

Бъдете търпеливи със себе си и новото бебe

 

В почти всяка болница, където има родилно отделение се провеждат училища за родители. Също така напоследък има и специални курсове, които подготвят бъдещите родители за първите дни с бебето. Там ще се научите на всичко: кърмене, обличане, къпане, сменяне на пелените.

 

Важно е да запомните, че вашето бебе се учи какъв е света навън, както вие се учите да бъдете родител. Сълзите ще бъдат споделяни и от двете страни – докато храните бебето, докато го преобличате и приспивате – и това е нормално. Ако вашата съпруга кърми, заемете активна роля в смяната на пелените. Това е чудесен начин да се сближите с вашето бебе и да облекчите малко работата на мама.

 

Намерете други във вашата ситуация

 

Свързването с други нови бащи е чудесен начин за облекчаване на стреса от предизвикателствата на новото родителство. Когато има някой, който да разбира вашите безсънни нощи, храненията в 2 часа през нощта и т.н., общуването с него ще бъде безценно в идните седмици и месеци.

 

Четете още: За първи път сами с бебето

Свържете се с вашата половинка

 

Може да бъде трудно да преминете от любовници в родители – и романтиката да изчезне по време на първите месеци след като бебето се роди. Ключът е да се държите сякаш вие се срещате отново.

 

Често новите майки трябва да се подготвят емоционално и физически за подновяване на сексуалните отношения, така че прекарайте известно време с грижа към нейните емоционални нужди. Това включва обсъждане на мисли и чувства, както и време прекарано заедно. Сексът ще дойде отново по естествен път.

 

Успокойте се и се наслаждавайте на новия живот, който сте създали заедно!

Добави коментар