Какво трябва да знаете за хламидията?

Какво представлява хламидията?

 

Хламидията е полово предавана инфекция, причинена от бактерии, наречени Chlamydia trachomatis. Предава се по полов път (ако правите секс без презерватив например) или чрез споделяне на сексуални играчки.

 

Практикуването на безопасен секс е най-добрият начин да се предпазите от хламидия. Това означава използване на презерватив всеки път – независимо дали правите вагинален, орален или анален секс. Освен това, трябва да използвате презерватив и за секс играчките, както и да се грижите за добрата им хигиена, тоест – измиване след всяка употреба.

 

Какви са симптомите на хламидията?

 

Много хора с хламидия нямат  никакви симптоми (около 70% от жените и 50% от мъжете). Ако се появят симптоми, това се случва след 1-3 седмици след заразяването. При някои хора, може да отнеме няколко месеца, докато инфекцията се разпространи към други части от тялото. При жените симптомите могат да включват:

 

хламидия, инфекция, лечение, симптоми, зараза

 

• увеличаване на вагиналната секреция, причинена от възпаление на шийката на матката

• болка при уриниране

• болка по време на секс (или кървене след секс)

• болка в долната част на корема – особено по време на секс

• кървене между месечните цикли и по-тежък месечен цикъл

 

Не можете да диагностицирате сами хламидия, понеже симптомите варират при всеки. Ако имате дори и минимални съмнения, побързайте да се консултирате с лекар.

 

Мога ли да се изследвам за хламидия?

 

Можете да се тествате за хламидия независимо дали имате симптомите или не. Лекарят трябва да вземе секрет от шийката на матката или влагалището. При мъжете се взима проба от върха на пениса или от урината. Ако сте практикували орален или анален секс, може да се наложи да се вземе проба от ректума или гърлото. Резултатите отнемат само няколко дни.

 

Четете още: Орален секс – новото лице на сифилиса

 

Какво е лечението?

 

Хламидията се лекува сравнително лесно с кратък курс антибиотици. Ако сте алергични към някои антибиотици или сте бременна, лекарят ще ви предпише алтернативно лечение, чрез което да се справите с инфекцията.

 

За да избегнете повторно заразяване, избягвайте да правите секс по време на лечението. Всички настоящи или скорошни сексуални партньори, също трябва да се изследват и лекуват. Имайте предвид, че партньорът ви може отново да ви зарази с хламидия, ако вие се излекувате, а той не.

 

хламидия, инфекция, лечение, симптоми, зараза

 

Какво ще се случи, ако не се лекувам?

 

Хламидията ви излага на риск от други полово предавани инфекции, включително ХИВ. Ако заразената жена е бременна, възможно е да предаде инфекцията и на бебето. Ако хламидията не се лекува, може да доведе до други здравословни проблеми като:

 

тазова възпалителна болест – инфекция на матката, яйчниците, маточните тръби. Може да се лекува с антибиотици.

 

• цервицит – възпаление на шийката на матката.

 

• запушени маточни тръби (салпингит) – възпаление на маточните тръби, които пречат на яйцеклетката да се придвижва от яйчника до матката. Може да се наложи и хирургична намеса в някои случаи.

 

• отток на бартолиновите жлези (бартонилит) – хламидията може да доведе до запушване на жлезите, които произвеждат лубрикация, което да доведе до образуването на киста. Кистата от своя страна, може да образува абсцес, който трябва да се лекува с антибиотици.

 

Снимки: al unisono, *katz, Silvia Sala Foter.com

Добави коментар