Какво трябва да знаете за рака на женската полова система? – част 2

Продължава от: Какво трябва да знаете за рака на женската полова система? – част 1

 

8 съвета, ако вече имате рак

 

Лечението на рака на половите органи протича различно при всяка жена. Едно нещо обаче е общо при всички: те се нуждаят от помощта на опитен екип от специалисти, занимаващи се с онкологични заболявания. И тъй като нуждите им са уникални и най-вероятно ще се променят по време на лечението, добрата комуникация, доверието и сътрудничеството с лекаря са от съществено значение. Ето някои основни съвети, които да ви помогнат да поемете отговорността за вашите грижи:

 

1. Образовайте се

 

Набавете си колкото се може повече информация за вашия вид рак, лечението му, възможните странични ефекти и т.н. Колкото повече знаете за диагнозата си, толкова по-добри и информирани решения можете да взимате.

 

2. Изберете внимателно вашия лекарски екип

 

Намерете болница, която разполага с екип от експерти по вашата форма на рак, включително онкогинеколози. Не подценявайте и техниката – напредналите технологии за диагностика и лечение на заболяването могат да се окажат от ключово значение. Може би е добре да потърсите второ и трето мнение преди да започнете лечение. Повечето лекари разбират важността на второто мнение, когато сте изправени пред важно решение.

 

3. Запознайте се напълно с лечението

 

Ракът на женските полови органи и неговото лечение могат да се отразят върху всички аспекти на живота ви. Ще имате нужда от подкрепа, за да контролирате страничните ефекти, да останете силни и да поддържате качеството си на живот.

 

Четете още: Рак на шийката на матката

 

4. Общувайте открито със своите лекари

 

Бъдете отворени към вашия лекар за това как можете да започнете да се справяте с всички нови симптоми, които могат да се появят. Попитайте преди да се изследвате за процедурите, които ще трябва да направите и как да се подготвите за тях. Уверете се, че сте разбрали следващите 3 стъпки преди да си тръгнете от лекарския кабинет.

 

5. Задавайте въпроси

 

По време на срещите с лекаря си, задавайте въпроси, за да изясните това, което не разбирате. Можете дори да си записвате отговорите. Ако лекарят ви използва термини, които не разбирате, помолете го да обясни по по-прост начин. Ето някои въпроси, които можете да зададете:

 

• Какъв е вашият опит с лечението на моя вид рак в този етап?

• Кое е най-надеждното диагностично изследване достъпно за мен?

• Кои са трите възможности за лечение на моя вид рак?

• Колко време ще трябва да се лекувам?

• Какво ще се случи, ако подходът на лечение не проработи при мен?

• Какви други клиницисти ще бъдат включени в грижата за мен?

• Къде ще се провеждат всичките процедури, срещи, изследвания и др.?

• Какви нежелани реакции мога да очаквам от лечението? Как мога да ги облекча?

• Кой е основният ми контакт за подкрепа и въпроси?

• Какви подкрепящи групи са достъпни за пациентите и техните семейства?

 

Четете още: Карцинома на маточната шийка (Carcinoma Colli Uteri)

 

6. Попитайте за всякакви опасения относно плодовитостта ви

 

Ако имате притеснения относно вашата фертилност, говорете с лекаря си за това, как може ракът да повлияе на способността ви за зачеване и възможно ли е да запазите фертилността си след провеждането на лечение. Попитайте за наличните ресурси и специалисти по репродуктивно здраве – репродуктивни ендокринолози, банки за яйцеклетки, финансова помощ, агенции за осиновяване и т.н.

 

7. Намерете хора, които са преживяли същото

 

Естествено е да преживеете емоционален стрес след диагноза рак. Намерете други хора, които са преживяли същото, за да споделяте своите чувства и страхове. Може да потърсите и специализирана психологическа помощ.

 

8. Насрочете датите за проследяване

 

След като премине цялото лечение, направете график за проследяване, за да установите има ли промени във вашето здавословно състояние. Вашият лекар ще използва диагностични тестове за мониторинг за всяко доказателство за рецидив на рака. Можете да потърсите и съвети за водене на здравословен начин на живот. Тези посещения могат да се случват по-често в началото и постепенно да се разредят.

Добави коментар