Какво трябва да знаете за рака на женската полова система? – част 1

Ако имате рак на женската полова система или се притеснявате от такава диагноза, тази информация може да ви помогне. Тук ще намерите следните неща – списък на най-честите симптоми, начини за предотвратяването или откриването на този вид рак в ранен стадий и начини да се справите, ако вече страдате от това заболяване.

 

7 общи симптома, които трябва да знаете

 

Много жени не знаят какви са симптомите на рака на женската полова система, особено ако те не са свързани с репродуктивните органи. Както при повечето ракови заболявания, по-ранното откриване на този вид рак, дава и по-големи шансове за излекуването му.

 

1. Болка в таза при натиск

3. Коремни болки и болки в кръста

4. Подуване

5. Често уриниране, запек, диария

6. Сърбеж и подуване на вулвата

7. Промени в цвета на вулвата или кожата (обриви, рани, брадавици, язви).

 

5 начина за превенция или ранно диагностициране

 

Въпреки че няма гарантиран метод да се предотврати рака на женските полови органи, то начините за намаляване на риска и ранното му откриване са следните:

 

1. Опознайте и наблюдавайте тялото си

 

Симптомите на рак на половите органи могат да бъдат трудни за разпознаване. Важно е да обърнете внимание на тялото си и да знаете какво е нормално за вас. Ако имате някои симптоми, които продължават да съществуват две седмици и повече и не са нормални за вас, то говорете с вашия лекар.

 

Четете още: Какво представлява ракът на маточната шийка?

 

2. Защитете се от HPV (Човешки папиломa вирус)

 

Продължителните инфекции, причинени от HPV увеличават риска от развитие на няколко вида рак в женските полови органи. Говорете с лекаря за изследването за HPV и обсъдете предимствата и недостатъците на ваксината, която предпазва от различните видове HPV причиняващи рак на маточната шийка, вагинален рак и рак на вулвата. Подбирайте внимателно сексуалните си партньори и използвайте презервативи.

 

3. Правете си цитонамазки редовно

 

PAP тестовете, които могат да открият предракови промени в шийката на матката, са едни от най-надеждните и ефективни тестове за скрининг на маточната шийка. Всички жени на възраст между 21-65 години, трябва да си правят цитонамазка веднъж годишно.

 

Четете още: Тазова възпалителна болест

 

4. Правете здравословни избори

 

Поддържането на здравословно тегло и добра активност, може да помогне за намаляването на риска от някои видове рак на женските полови органи, включително рак на матката и яйчниците. Тютюнопушенето също може да е рисков фактор за рак на маточната шийка, вагинален рак и рак на вулвата. Хранете се здравословно, правете редовно физически упражнения, избягвайте тютюнопушенето и практикувайте безопасен секс.

 

5. Научете здравната история на семейството си

 

Ако вие или някой в семейството ви e страдал от рак на яйчниците, вашият лекар може да препоръча генетично изследване и консултиране. Генетичните тестове не са необходими при всички жени, а само при тези, които имат повишен риск от развитието на рак на яйчниците, рак на гърдата или на матката.

 

Продължава на: Какво трябва да знаете за рака на женската полова система? – част 2

Добави коментар