Какво трябва да знаете за захранването?

Когато става дума за захранване на бебето, може да се окаже, че всеки има съвет за вас. Както сигурно се досещате, не всички съвети си заслужават вниманието. Предлагаме ви малко информация, благодарение на която да прецените по-лесно, какво да послушате и какво да игнорирате.

 

Кога да започнете?

 

Според СЗО е най-добре да започнете да захранвате бебето си след 6-тия месец. Въпреки това в някои случаи може да ви се наложи да го направите по-рано, но не по-рано от 4-тия. Преди него храносмилателната система на бебето не може да обработва нищо, освен кърма и формула.

 

От друга страна е хубаво да не отлагате прекомерно захранването с твърди храни, защото бебето може да свикне с течната си диета до толкова, че да загуби интерес към това да се научи да дъвче и поглъща твърди храни.

 

Не смесвайте зърнените каши с кърма или формула в бутика

 

Бебето ви не се нуждае от допълнителни калории, които да добавяте във формулата или в предварително изцедената си кърма, освен ако педиатърът не ви е казал друго. Сгъстената формула може да доведе до задавяне или вдишване в белите дробове. Не давайте на бебето да пие подобни каши, а използвайте лъжичка, с която да го храните.

 

Четете още: 9 вкусни бебешки рецепти – част 1

 

Въвеждайте само по един вид нова храна в диетата на бебето

 

Когато изчаквате 2-3 дни между даването на различни храни, е доста по-лесно да забележите дали бебето получава алергична реакция, като диария, повръщане и обрив. Имайте предвид, че повечето симптоми се появяват в рамките на 4 часа след консумацията на храната.

 

Опитахте? Опитайте отново

 

Не изключвайте дадена храна, ако бебето ви не я е харесало след като я е опитало. Понякога може да се наложи бебето да пробва дадена храна 10 пъти, преди да я приеме за вкусна. Опитайте да му дадете същата храна няколко дни по-късно или я смесете с нещо, което знаете, че обича.

 

Не е задължително да започвате винаги с оризова каша

 

Вярно е, че е малко вероятно оризовата каша да предизвика алергична реакция, но няма причина да не започнете захранването на бебето с други храни, като картофено пюре, пюре от моркови или друг подходящ плод или зеленчук.

 

Четете още: Може ли да се направи кисело мляко от кърма

 

Можете да започнете да давате на бебето плодове преди зеленчуци

 

Ако искате, можете да дадете на бебето си първо плодове. Няма доказателства, че то няма да иска да яде зеленчуци, ако вече е опитвало плодове.

 

Не избягвайте месото

 

Според изследванията, бебета, които ядат месо отрано имат по-високо съдържание на цинк и желязо в организма си, а това са важни за растежа хранителни вещества. Започнете с пюре от пилешко.

 

Няма проблем да давате на бебето храни с по-силни вкусове

 

Бебетата трябва да се научат да се наслаждават на вкуса на обикновените плодове и зеленчуци, но няма причина да не им дадете да опитат например равиоли с умерено количество подправки и направени на пюре.

Добави коментар