Какво трябва да знаете за дамските тампони?

Дамските тампони са едно от средствата, които жените често използват по време на своя менструален цикъл. Те обаче са заобиколени с множество митове и грешни указания за употреба. В някои случаи за една млада жена е трудно да се ориентира как точно трябва да ги поставя. Предлагаме ви няколко факта за тампоните, с които е важно да се запознаете, преди да започнете да ги използвате:

 

1. Два основни вида тампони

 

Има два основни вида дамски тампони – едните са с апликатор, а другите без. Като за начало е по-добре да заложите на тези с апликатор и постепенно, ако желаете, да преминете към другите.

 

2. Кога да ги използвате?

 

Можете да използвате дамските тампони по всяко време от менструацията си. Тампоните могат да бъдат с по-голяма или по-малка попиваемост. Изберете подходящите за вас, като се съобразите с обичайната си менструация.

 

3. Можете да плувате с тях

 

Дамските превръзки изобщо не са подходящи, ако смятате да влизате във вода. Тампоните обаче, определено са изключително подходящи ако смятате да плувате. Водата отпуска мускулите ви и намалява мускулните спазми и болки. Тампонът ще се превърне във верен приятел по време на лятната ви почивка.

 

4. Няма как да се изгуби във вас

 

Често срещан мит и притеснение при много жени е, че тампонът може да се изгуби във вагината ви. Вагиналните ви стени обаче, са достатъчно здрави, за да го държат на мястото му. Освен това, шийката на матката е твърде малка, за да побере цял тампон, така че той няма начин да премине на място, различно от вагината ви. Наистина – тези притеснения са напълно излишни.

 

Четете още: 8 въпроса за вашия менструален цикъл

 

5. Избягвайте да спите с тампон

 

На теория, няма проблем да спите с дамски тампон. Ако става дума за следобедна дрямка, няма от какво да се тревожите. Избягвайте обаче да заспивате вечер с тампон, тъй като той в никакъв случай не трябва да остава в тялото ви повече от 4 ч. За жалост последствията от това могат да са наистина много сериозни.

 

Престоялият във вагината ви дамски тампон, повече от няколко часа, може да доведе до синдром на токсичния шок, последиците от който, могат да са наистина сериозни. За това трябва да се отнасяте с внимание към тампоните и винаги да ги сменяте на време.

 

6. Предотвратява изцапване

 

Ако поставяте правилно дамските тампони, това може да предотврати изцапване по време на менструацията ви. Добрата новина е, че с него можете спокойно да спортувате, танцувате, а както вече казахме, дори и да плувате. Повечето спортуващи жени, разчитат на дамски тампони, за да предотвратят всякакви рискове от изцапване по време на месечният си цикъл.

 

7. Не създава дискомфорт

 

Преди изобщо да са изпробвали тампон, много жени смятат, че той ще им причини изключителен дискомфорт. Това изобщо не е вярно. Ако поставите тампона си правилно, изобщо няма да го усещате, докато е във вагината ви.

 

Четете още: 10 правила за интимната хигиена

 

8. Тампоните не могат да изпаднат

 

Дамските тампони не могат просто да се изплъзнат и да изпаднат от вагината ви, спокойно. Тампонът ще излезе само тогава, когато вие искате да го махнете.

 

Съответно за да направите това, трябва да отпуснете вагиналните си мускули и просто да издърпате благодарение на кончето, което се намира в края на всеки дамски тампон и реално е останало извън вагината ви, след като сте сложили тампона си. Неговата функция е именно такава.

 

9. Не се притеснявайте, че ще се изцапате

 

Ако ви тревожи да не изцапате ръцете си с кръв при поставянето на тампона, това е неоснователно притеснение. Поставянето на дамски тампон и изваждането му, не е висша математика и определено ще се справите без никакъв проблем.

 

10. Тампоните са достъпни

 

В наши дни дамските тампони са изключително достъпни. Можете да ги откриете буквано навсякъде, както в аптеката, така и в кварталното магазинче.

 

11. Трябва да сменяте тампона си често

 

Синдромът на токсичния шок, който споменахме по-рано, е сравнително рядка, но фатална инфекция. Тя може да се случи, ако дамският тампон е във вагината ви повече от няколко часа. За да сте сигурни, че няма да имате проблеми, трябва да сменяте тампона си често. В идеалния случай, на всеки 3-4 ч. В никакъв случай не носете един и същи тампон повече от 8 ч.

Добави коментар