Какво трябва да знаем за мамограмата?

Мамографията е метод на изледване на гърдите, чрез използването на ниско дозирани рентгенови лъчи. В момента е най-добрият достъпен метод за изледване. Този скрининг дава на здравата жена, възможността да намали рисковете за появата на рак на гърдата и по този начин се намалява смъртността от това заболяване при жените над 50 години.

 

Има много дебати относно изпозлването на мамографрафията за скрининг жени на възраст 40 – 49 г. За да направи информиран избор относно мамографията, жената трябва да е запозната със следните факти:

 

• Мамографията не предпазва от рак на гърдата

 

Мамографията не предпазва от рак на гърдата, но може да открие рак, който вече съществува. Много тумори започват развитието си от 6 до 8 години преди да бъдат забелязани на мамограмата.

 

• Мамограмата е форма от йонизирана радиация

 

Радиацията е позната причина причиняваща рак и ефектът от малки количества може да се натрупа в тялото. Това не означава, че никога не бива да се подлагате на рентген, но по-скоро, че трябва да бъдете внимателни към това излагане на радиацията. Рискът от увреждане от радиацията е най-висок в тъканите, където клетките бързо се променят, точно както израстващите гръдни тъкани на подрастващите юноши.

 

Вижте още: Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

 

• Качеството на мамографията варира

 

Качеството е в зависимост от много фактори включително възрастта и поддръжката на апаратурата, експертизата на радиолога, който интерпретира снимката. За вашата първа мамограма, не се колебайте да се срещнете с вашият радиолог и да обсъдите как е разчетена мамограмата или не е. Съвременните машини са тествани, за да гарантират излъчването на по-малко радиация.

 

• Мамографията е недостатъчен преглед

 

Тя пропуска 10% от всички тумори и 25% от туморите на жени по-млади от 50 г. В допълнение, „позитивната грешка“ е една от причините при жени под 50 г., на които е правена моамограма, вероятността да бъде назначена ненужна биопсия да е 12 пъти по голяма, отколкото при жените над 50 г. При жените в пременопауза е по-вероятно да има уплътнения в гръдната тъкан, което да се визуализира в бяло на рентгена, както рака.

 

Вижте още: Да поговорим с мамолога

 

• Мамографията е доказала ефективността си за по-ниска смъртност, само при жени на възраст между 50 и 65 години

 

Ако всяка жена в тази възрастова група има една годишна мамограма, смъртността от рак на гърдата може да се редуцира за тази група с около 1/3. Все още за жените между 40 – 49 години, проучванията не са показали последователен ефект върху намаляването на смъртността.

 

Здравите жени по млади от 50 години не бива да правят мамограми като рутинна процедура. Рискът от радиацията, комбиниран с високото разпространение на фалшиви положителни и отрицателни резултати, означава, че рутинните мамографии за жени под 50 могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

 

Вижте още: Запазете здравето на гърдите си – част 1

 

• Мамограмата трябва да бъде част от програмата за изследване на рака на гърдата, а не тя да е единствения начин за това

 

Мамограмата трябва да бъде комбинирана с месечнен самостоятелен преглед и годишен клиничен преглед от професионалист.

Добави коментар