бебе, сън, сънува, REM фаза, мозък

Какво сънуват бебетата?

Нищо не вдъхва повече спокойствие от сладко спящо бебче. Какво театрално представление обаче се разиграва зад кулисите на тази красива картинка?

 

Психологът Дейвид Фулкс е един от водещите световни експерти по сънищата при децата. Според него ако един организъм доказано възприема реалността и околния свят, то той може и да сънува сходен на този свят. Факт е обаче, че малките бебета имат ограничен набор от преживявания и знания, което би могло да означава, че те не сънуват през първите година-две от живота си.

 

Спящите бебета, дори и новородените имат REM фаза на съня – тази, в която възрастните обикновено сънуват. Новородените всъщност прекарват половината от съня си в REM фаза, през която движат очите си активно и потрепват с ръчички и крачета. За сравнение възрастните прекарват само ¼ от съня си в REM фаза.

 

бебе, сън, сънува, REM фаза, мозък

 

Ако бебетата сънуват по време на REM фазата, то ще е с продължителност на пълен 8 часов работен ден. Това би било твърде много за тях, имайки предвид малкото образи, било то на хора, играчки, обстановки, с които бебето вече се е сблъскало.

 

Това кара учените да смятат, че REM фазата на съня има различна функция при новородените и кърмачетата. Тя позволява на мозъците им да изграждат връзки, които в последствие им помагат да развият говорни умения. Смята се, че на същия принцип малките птички учат мелодии по време на REM фазата на съня си. Докато се случва целия този процес, бебето няма възможност да сънува приключенията, които е изживяло през деня или шарените си играчки.

 

Четете още: 7 причини за плача на бебето

 

Сънуването е познавателен процес, който възниква в ранна детска възраст. След като детето е придобило способност да си представя нещата визуално и пространствено.

 

бебе, сън, сънува, REM фаза, мозък

 

Според проучване, проведено от Фулкс, децата, дори и в по-напреднала възраст (на 4-5 г. ), описват сънищата си като статични, в които обикновено няма персонажи и движение. Само няколко емоции и много често без спомени.

 

Ярките сънища със структуриран сюжет се появяват по-скоро около 7-8 г. възраст, когато децата вече започват да разбират собствената си идентичност. Изследователите смятат, че самосъзнанието е необходимо за включването на детето в сънищата. В действителност това самосъзнание при децата се появява под формата на разбирането, че детето ще е една и съща личност, дори ако е под друго име и това, че детето е същата личност, която е било и като бебе.

 

Четете още: Защо бебето ми се буди през нощта?

 

Констатацията на учените е, че в крайна сметка бебетата не сънуват, а мозъците им са ангажирани по-скоро по друг начин.

 

Снимки: Jordan Brock, Philippe Put, nicholasjon Foter.com

Добави коментар