сол, натрий, здраве, храна

Какво се случва с тялото ви, ако ядете твърде много сол?

Солта има много по-важна функция от това просто да придава по-добър вкус на храната. Тя е необходима за правилната функция на телата ни. Натрият, една от основните съставки на готварската сол, регулира кръвообращението и кръвното налягане. Освен това спомага за предаването на съобщения между нервите и мускулните влакна. В диетата на всеки човек трябва да има достатъчно сол, за да е в добро здраве.

 

Прекаляването със солта обаче, може да е доста вредно за вас. Преработените храни и ястията в ресторантите, обикновено съдържат повече сол, за да се придаде по-добър вкус на храната. В резултат на това, повечето хора, които хапват предимно навън, имат хранителен режим, наситен с натрий (дори без да го осъзнават), което от своя страна може да има сериозни последствия за доброто здраве.

 

Когато консумирате прекалено много натрий, тялото започва да задържа вода. Това се случва, защото бъбреците, които филтрират отпадните вещества от кръвта, поддържат специфично съотношение на електролитите в организма, като съотношението между натрия или калия и водата.

 

сол, натрий, здраве, храна

 

Повишеното количество на сол в храната кара бъбреците да задържат по-голямо количество вода. Това може да доведе до нежелани последици като отоци (подуване на ръце, крака, ходила, глезени), задържане на течности – повишено количество кръв във вените и артериите. С течение на времето, това може да доведе до високо кръвно налягане и хипертония.

 

Сигурно сте наясно, че солта ви кара да ожаднявате? Това се случва, тъй като тялото ви се опитва да балансира съотношението натрий-вода в организма. Пиенето на много вода обаче, може да изостри проблемите с отока и кръвното налягане. От друга страна, ако не пиете достатъчно вода, тялото ви ще е принудено да изтегли водата от клетките ви, което ще ви докара до състояние на дехидратация.

 

Четете още: Победете желанието за сладко тази Коледа

 

Хората, чиято диета е богата на натрий, обикновено уринират много по-често, защото организмът се опитва да изхвърли излишната вода. Всеки път, когато уринирате, тялото ви губи калций (минерал, който се грижи за здравето на костите и зъбите ви). Прекалено честото уриниране може да доведе до загуба на твърде много калций, отслабване на костите или до изостряне на остеопороза.

 

Излишната сол може да стане причина за стомашни язви, инфекции и дори да ускори развитието на рак на стомаха. Никой не е съвсем сигурен защо, но някои изследователи твърдят, че натрият може да разруши лигавицата на стомаха.

 

сол, натрий, здраве, храна

 

Прекаляването със солта може да се отрази негативно и на когнитивната ви функция. Според проучване, проведено през 2010 г. прекаляването със солта може да има сериозни и дългосрочни последици за здравето при много хора, чиито дневен прием на натрий надхвърля препоръчителната стойност от 2,300 мг за възрастен човек.

 

Четете още: По-полезна ли е кафявата захар?

 

Един от проблемите е, че много хора не осъзнават колко сол всъщност приемат дневно, тъй като не отчитат голямото количество сол, което се слага в бързите закуски, закупените колбаси и ястията в заведенията.

 

Снимки: SamosBeach, niznoz, Tal Bright Foter.com

Добави коментар