Какво се случва по време на седалищно вагинално раждане?

Ако сте решили да раждате вагинално и вашето бебе е разположено седалищно, за вас трябва да се грижат акушер-гинеколог или акушерка, които имат опит при седалищно раждане.

 

Седалищното раждане означава, че вашето бебе е обърнато наопаки със седалището напред. Както всяко друго раждане и седалищното може да се случи спонтанно, или да се случи, след като вашия лекар го е предизвикал.

 

След като раждането е започнало, бебето трябва да се следи непрекъснато, но вие трябва да имате възможност да бъдете в изправено положение и гъвкави, дори и да се нуждаете от подкрепа. Вие имате същите възможности за облекчаване на болката както при нормалното раждане.

 

раждане, вагинално, седалищно

 

Вашата акушерка или лекар вероятно ще препоръчат епидурална упойка, така че вие не трябва да бързате да напъвате твърде скоро. От друга страна, вие ще започнете да напъвате, когато долната част на бебето е във вашата вагина. Това може да се случи, когато шийката на матката е напълно разширена. Вашата акушерка няма да ви кара да напъвате, докато нямате пълно разкритие, така че тя ще ви информира за подходящото време.

 

Седалищните раждания, които имат тенденцията да са успешни, напредват добре и са по-кратки от обикновените. Но ако вашето раждане не напредва, това показва, че е необходимо цезарово сечение. Ускоряването на седалищно раждане не е добър вариант.

 

Четете още: Преждевременно раждане – определение, рискове 

 

Позицията, която ще ви бъде препоръчана зависи от това, кой е основният човек, който се грижи за вас и какъв опит със седалищното раждане има. Дори ако акушерката е главната участваща в раждането, лекарят и педиатърът също могат да присъстват.

 

седалищно, раждане, вагинално

 

След като вашите напъни са избутали долната част и торса на бебето навън, обикновено има пауза, докато изчакате главата на бебето да се появи. Ако долната част на бебето се е показала, то ще бъде оставено да виси свободно за няколко минути. Това може да изглежда притеснително, но ще помогне на бебето ви да излезе във възможно най-добрата позиция.

 

Следвайте инстинктите си когато бебето се ражда. Може да почувствате необходимост да се разтърсите назад напред, докато то намери позицията си, така че да може да движи главата си през таза.

 

Четете още: Какво ще стане, ако просроча датата на термина? 

 

Вашата акушерка или лекар може да вдигне краката на бебето във въздуха и леко да притисне задната част на бебешката глава за да я извади през последната част на родовия канал. Може да се наложи да се ползва форцепс за да се подпомогне излизането на бебето в този последен етап. 

 

раждане, седалищно, вагинално

 

Снимки: bethhaught, mpilote, steve_h Foter

Добави коментар