Какво са стволовите клетки?

Стволовите клетки са клетки, които се намират в повечето, ако не всички многоклетъчни организми. Те се характеризират чрез способността си да се самообновяват чрез миотично делене и способността да диференцират в различни типове специализирани типове клетки.

 

Стволовите клетки могат да се преобразуват във всеки тип клетка. Те са ценен инструмент на изследователите и в бъдеще могат да бъдат използвани за лечението на широк обхват от заболяваня.

 

Двата типа стволови клетки срещащи се при бозайниците са: ембрионални стволови клетки (които са изолирани от вътреклетъчната маса на бластоцистите) и стволови клетки на възрастните индивиди (които се намират в техните тъкани). В развиващият се ембрион, тези клетки могат да се развият във всички видове специализирана ембрионална тъкан. При възрастните организми, стволовите и първичните клетки играят ролята на регенерираща система на тялото, заменяйки специализираните тъкани, но също така поддържат нормалната обмяна на регенеративните органи, като кръв, кожа или чревна тъкан.

 

Стволовите клетки могат да бъдат отгледани чрез клетъчна култура и трансформирани в специализирани клетки, чийто характеристики са съвместими с клетките на различни тъкани, като мускули или нерви. Силно променливите стволови клетки от възрастни от различни източници, включително от кръвта на пъпната връв и костния мозък рутинно се използват в медицинските терапии. Ембрионалните клетки се предлагат като обещаващ кандидат за бъдещи лечения.

 

Снимкa: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар