Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

Полово предаваните болести са заболявания, които основно се предават от един човек на друг. Терминът полово предавани инфекции, се използва понякога вместо полово предавани болести, защото някои полово предавани инфекции, като хламидия например, не причиняват болка и неприятни симптоми като мехури. Много хора не разбират, че са заразени, освен ако не се тестват в клиника.

 

Въпреки, че човек няма никакви симптоми, не означава, че не е заразен с болест, която се нуждае от лечение или инфекция, която да доведе до заболяване и тежко състояние.

 

Четете още: Трябва ли да се тествам за полово предавани болести?

 

полово, предавани, болести, инфекции

 

Основният начин да се предпазите от полово предавани болести и инфекции, е да избягвате незащитен сексуален контакт, незавизимо, вагинален, орален или анален. Въпреки че някои полово предавани болести и инфекции, като херпес например, могат да бъдат предадени и ако се използва презерватив.

 

Четете още: Няколко начина да избегнете заразяване с полово предавани болести

 

Важно е да се образовате относно полово предаваните болести, както и за начина за предпазване от тях, включително и идентифицирането на симптомите, за да има възможност да се потърси медицинска помощ в началото.

 

Снимки: Naito8, domdeen FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар