Какво представлява скъсяването на маточната шийка?

В последните седмици на бременността, тялото ви започва да се подготвя за предстоящото раждане. Сред ранните признаци за започването на раждането са скъсяването на шийката на матката и разкритиието. Те спомагат за безпрепятсвеното преминаване на бебето през родилният канал.

 

Какво представлява скъсяването на маточната шийка?

 

Когато жентата не е бременна, както и по време на бременността, шийката на матката е с дължина около 3-5 см. В последните седмици на бременността, тя започва да се скъсява и изтънява, докато не стане с дебелината на маточната стена. Този процес отнема няколко седмици.

 

Като наближи датата за раждане, главата на бебето се спуска към родовият канал, а матката на майката започва да се свива.

 

Шийката на матката по време на раждане: дилатация

 

Както изяснихме по горе, шийката на матката изтънява преди раждането. Освен това започва да се разширява (разтваря). Този процес се нарича дилатация (разкритие). Дилатацията позволява на бебешката глава и останалата част от тялото да преминат през родовия канал.

Дилатацията се измерва в сантиметри. През по-голямата част от бременността, шийката на матката е 0 см. По време на активното раждане, вашият лекар ще измерва дилатацията чрез опипване.

 

Четете още: Нормалното раждане – част 1

 

Преминаването към раждане се измерва със степента на дилатация на шийката на матката на бременната жена. Установено е, че най-често шийката на матката се разширява с 1 см на час, но това не важи за всяка бременност. Не е необичайно жената да има разкритие до 2 см няколко седмици преди раждането. Дилатацията от 4-7 см се получава по време на активното раждане.

 

Разкритието е 7–10 см по време на преходната фаза (преминаване от активно раждане до финално раждане), а когато шийката на матката е 10 см (с размера на главата на новороденото) това се счита за пълно разкритие и пълна готовност за раждане.

Добави коментар