Какво представлява ракът на маточната шийка?

Какво е HPV?

 

Карциномът на маточната шийка представлява неконтролиран растеж на клетките в шийката на матката, разположена в долната част на матката. Основната причина за развитието на този процес е вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV), който се предава по полов път. Продължителната инфекция с онкогенен тип HPV e предпоставка за развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка. HPV вирусът се предава при полов контакт или при контакт кожа-кожа.

 

Известни са над 100 типа HPV, за 15 от които е доказано, че могат да причинят рак на маточната шийка.

 

Много хора, които са се заразили с HPV дори не знаят, че са преносители, тъй като няма ясно изразена симптоматика. В голям процент от случаите появата на симптоми е признак за напреднало заболяване. По този начин партньорите си предават вируса, без дори да знаят за това.

 

HPV типове 16 и 18 са най-разпространените онкогенни типове, отговорни за около 70% от всички случаи на цервикален карцином по света. HPV типове 31, 33 и 45 причиняват поне 25% от случаите на рак на маточната шийка по света. Тези пет типа HPV са отговорни за развитието на над 90%от карциномите на маточната шийка в България.

 

До 80% от сексуално активните жени се инфектират с HPV в даден момент от живота си. Презервативите не предпазват напълно от предаване на вируса, но намаляват риска от предаване на инфекцията, което става почти веднага след началото на полов живот. Най-висока честота на инфектиране се наблюдава във възрастта под 25г.

 

Честотата на онкогенна НРV инфекция при жените от 25 до 55г. е около 5%. Въпреки че с възрастта честотата на инфектиране намалява, случаите на задържаща се в маточната шийка онкогенна инфекция нарастват.

 

Самоочистване и продължителна инфекция с HPV

 

По-голямата част от HPV инфекциите са преходни, като голяма част от заразените жени се изчистват спонтанно в рамките на няколко месеца до няколко години.

 

Всяка сексуалноактивна жена е изложена на риск от инфекция с онкогенни типове HPV. Веднъж заразила се, обаче тя невинаги изгражда имунитет към вируса и може да бъде заразена отново.

 

Предпоставка за развитие на РМШ е продължителната (над 6 месеца) инфекция с високорисков /онкогенен/ HPV. Продължителната инфекция в маточната шийка с онкогенен HPV тип е задължителното, но не единствено условие за развитие на рак и предрак.

 

Имунизацията срещу HPV и редовните профилактикчни прегледи са основните превантивни мерки, които можем да приложим за предпазване от рак на маточната шийка.

 

Кой е засегнат от цервикален карцином? Цервикалният карцином поразява над 1.4 милиона жени по целия свят и представлява втория по честота злокачествен тумор при жените на възраст между 15 и 45 г. и втората по честота причина за смърт при жените сред онкологичните заболявания след карцинома на гърдата и на белия дроб. Изчислено е, че до 80% от жените се заразяват с HPV през своя живот, като в до 50% от случаите са инфектирани с онкогенни типове на вируса.

 

В България всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка!

 

Как да се предпазим?

 

Редовните профилактични прегледи и ваксинацията срещу рак на маточната шийка са основните превантивни мерки при млади момичета и сексуално активни жени.

 

Каква е ползата от имунизацията срещу цервикален карцином?

 

Най-ефективното средство за борба с цервикалния карцином е превенцията. Имунизацията срещу най-често срещаните онкогенни типове HPV – 16 и 18, срещу които има разработена ефективна ваксина е част от тази превенция. Изчислено е, че комбинираното приложение на ваксинацията и редовните профилактични прегледи може на практика да доведе до ликвидиране на рака на маточната шийка.

 

Препоръчителна е ваксинацията на момичета преди започване на полов живот, защото ефикасността на защитата при тях е най-висока. Ваксинацията може да се прилага и на жени до 55-годишна възраст, като имунизацията не отменя редовните профилактични прегледи /цитонамазка/.

 

Как действа ваксината?

 

Ваксините помагат на организма да се предпази от инфекции посредством изработване на специфичен имунен отговор срещу съответния болестотворен агент – бактерия, вирус или токсин. Ваксината срещу рак на маточната шийка съдържа неинфекциозни, вирусоподобни частици (ВПЧ, VLPs).

 

Това означава, че не може да бъде причинено заразяване с вируса или развитие на рак на маточната шийка, вследствие на имунизацията. След прилагането ѝ в организма се развива специфична имунна защита срещу тези агенти. Така организмът успява ефективно да се защити от инфекцията, без да развие болестта.

 

Имунната система разпознава специфични участъци от причинителя (антигени) и изработва срещу тях специфични белтъци (антитела). Ваксината съдържа частици, наподобяващи HPV типове 16 и 18 и така провокира появата на мощен и траен имунен отговор срещу вируса. По този начин имунната ни система може да разпознае и унищожи вируса при навлизането му в организма.

 

Защо профилактичните прегледи при гинеколог са толкова важни?

 

Редовният скрининг /профилактични прегледи и цитонамазки/ се препоръчват при всички сексуално активни жени, тъй като това осигурява ранно откриване на абнормените /заразени/ клетки и преканцерозните лезии /предракови състояния/ и ранно отстраняване на променените тъкани /напр. конизация/. Най-добрата защита от това заболяване е комбинацията от редовни прегледи и имунизация.

 

Този информационен материал е част от Национална кампания срещу рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш“

Добави коментар