Какво представлява ракът на гърдата?

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който започва от клетките на самата гърда. Женската гърда е изградена от лобули (там се намират жлезите, които произвеждат мляко), млечни дуктуси (каналчета, които свързват лобулите със зърното), мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове.

 

Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата (т.нар дуктален рак) или от лобулите (лобуларен рак). Останалата част от неоплазмите произхождат от другите тъкани.

 

Повечето от лимфните съдове на гърдата водят до лимфни възли разположени под мишницата. Те се означават като аксиларни лимфни възли.

 

Ако раковите клетки достигнат тези възли и продължат своя растеж, те предизвикват възпаление и подуване. Веднъж достигнал аксиларните лимфни възли, ракът е по-вероятно да се разпространи и в други части на тялото.

 

Какво представляват доброкачествените образувания на гърдата?

 

Повечето от новообразуванията на гърдата са доброкачествени, което ще рече, че не са рак.

 

За тях също е присъщ абнормен растеж, но те не се разпространяват извън гърдата и не са животозастрашаващи. Въпреки това някои от доброкачествените тумори на гърдата са потенциален риск за развитието на рак.

 

Някои от така наречените „бучки“ не са тумори изобщо. Тези бучки често са резултат от „фибро-кистозни“ изменения в гърдата. Кистите са изпълнени с течност образувания. Фиброзната тъкан е подобна на тази, която се образува при зарастването на раните и образуването на белег.

 

Подобни изменения в гърдата, могат да предизвикат подуване, напрежение и болезненост. Moже да има усещане за „зърнистост“, както и прозрачна или леко мътна секреция от зърното.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

Кои са основните видове рак на гърдата?

 

Разбирането на терминологията свързана с ракът на гърдата може да бъде трудно. Тук са изложени най-често срещаните видове.

 

Карцинома ин ситу – този термин се използва за рак в ранен стадий, когато той е изцяло ограничен в мястото на възникване. В случая на рак на гърдата, това са началните изменения локализирани в зависимост от мястото на възникване, в каналчетата или лобулите. Раковите клетки не са се разпространили нито в околната тъкан, нито в други органи на тялото.

 

Дуктален карцином ин ситу (ДКИС) – това е най-често срещания тип, неинвазивен карцином на гърдата. ДКИС означава, че ракът е ограничен в рамките на дуктулите. Почти всички жени в този стадий на рак могат да бъдат напълно излекувани.

 

Лобуларен карцином ин ситу (ЛКИС). Това състояние започва в произвеждащите мляко жлези, но не се разпростира извън границите на лобула.

 

Инфилтративен (инвазивен) дуктален карцином (ИДК) – този тип рак започва от млечните канали, прониква през стената им и инвазира мастната/паренхимна тъкан на гърдата. От там той може да се разпространи и в други части на тялото. ИДК е най-често срещания вид рак на гърдата. Делът му е приблизително 80% от инвазивните карциноми на жлезата.

 

Четете още: 5 храни, борещи се с рака

 

Инфилтративен (инвазивен) лобуларен карцином (ИЛК) – ракът от този тип започва в млечните жлези и лобули и от там може да се разпространи в различни органи.

 

Колко чест е ракът на гърдата?

 

Ракът на гърдата е най-честия рак сред жените. Той е втората по честота причина за смърт, след ракът на белия дроб.

 

Вероятността, жена да развие инвазивен рак на гърдата през живота си, е около 1 към 7. Възможността от смърт в следствие заболяването е 1 към 33.

 

Какви са причините за рак на гърдата?

 

Не се знае кое точно причинява рака на гърдата, но има определени рискови фактори, които са свързани с това заболяване. Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадена болест, включително рак. Потенциално всички жени могат да развият рак на гърдата; рисковите фактори, които ще изброим по-долу, увеличават възможността от поява на заболяването.

 

Четете още: Може ли кърменето да намали риска от рак на гърдата?

 

Рискови фактори, които не могат да бъдат повлиявани:

 

* пол – тъй като ракът на гърдата се среща около 100 пъти по-често при жените, от колкото при мъжете, самият факт, да си жена е вече рисков фактор сам по себе си.

 

* възраст – шансът за поява на рак на гърдата расте с увеличаване на възрастта. Приблизително 8 от 10 заболявания се откриват при жени над 55 г.

 

*  генетични рискови фактори – приблизително 5-10% от рака на гърдата е свързан с мутации в точно определени гени. Жени с такива изменени гени имат 80% по-голям риск от развитие на рак през живота си.

 

*  фамилна история – ракът на гърдата е по-чест при жени, чиито кръвни родственици вече имат заболяването. Близките могат да са и по бащина и по майчина линия. Рискът се удвоява при жени, които имат майка, дъщеря или сестра, развили вече заболяването.

 

*  лъчетерапия в областта на гърдите – жени, които са преминали през лъчелечение в областта на гръдния кош, по някакъв повод, имат силно увеличен риск от развитие на рак на гърдата.

 

Четете още: Какво трябва да знаете за рака на женската полова система? – част 1

 

*  особености в менструалния цикъл – жени, при които менструацията е започнала преди 12 годишна възраст или които са навлезли в менопауза след 55 г. възраст, имат малко по-висок риск от развитие на болестта.

 

Каква е връзката между ракът на гърдата и особеностите в стила на живот?

 

Стилът на живот е един от основните социални фактори на здравето. Той може да влияе върху появата на редица заболявания, включително и рака на гърдата.

 

Липсата на деца – жени, които не са раждали, или които са родили първото си дете над 30 г. възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата. По-големия брой бременности, намалява този риск.

 

Орални контрацептиви – все още не е ясно, кое точно при употребата на орални контрацептиви може да изиграе роля за развитието на рака на гърдата. Проучванията показват, че жени, които използват орални контрацептиви, имат малко по-голям риск за изява на болестта. Тези, които не са ползвали хапчета за контрол на бременността в продължение на 10 и повече години, нямат такъв увеличен риск. При всички случаи е по-добре да обсъдите с вашия лекар, ползата и рисковете свързани с употребата на орални контрацептиви.

 

Четете още: Превенция на рака на яйчниците: Какво работи?

 

Хормонално заместителна терапия – сега вече е доказано, че по-продължителната (няколко или повече години) комбинирана хормонално заместителна терапия (естрогени и прогестерон), леко увеличава рискът от развитие на рак на гърдата, както и за появата на други болести на сърцето, съдови заболявания, тромбози, инсулти.

 

Кърмене и бременност – някои проучвания показват, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, особено ако то е по-продължително – една или повече години. Това може да се дължи на факта, че кърменето намалява общия брой на менструалните цикли, така както и бременностите. В проучване се доказва, че по-продължителното кърмене и повечето на брой бременности, може да намали наполовина риска от рак на гърдата.

 

Алкохол – употребата на алкохол е свързана със слабо покачване на риска от рак на гърдата. Най-общо казано: рискът се увеличава закономерно с броя на питиетата дневно, така че намалете пиенето, ако пиете въобще.

 

Диета – наднорменото тегло е свързано с увеличаване риска от поява на болестта, особено за жени, които рязко са сменили стила си на живот и напълняването е станало с възрастта.

 

Спорт и физически упражнения – всички проучвания показват, че движението намалява риска от рак на гърдата. Въпросът е: колко точно физическо натоварване е нужно? Данните показват, че няколко часа бързо ходене седмично, намаляват риска с 18%.

 

Четете още: 10 храни, които ви предпазват от рак

 

Може ли да бъде предотвратено развитието на рак на гърдата?

 

Въпреки че знаем някои от основните рискови фактори, водещи до рак на гърдата, все още не е ясно кое точно го причинява.

 

Начин за превенция е намаляване на онези рискови фактори, които могат да бъдат променени. Това включва: раждане на повече деца, кърмене за повече месеци, спиране на алкохола, редовни физически упражнения, намаляване на теглото.

 

Кои са симптомите на рака на гърдата?

 

Белезите на рак на гърдата често са неспецифични. Ето основните признаци:

 

 • наличие на „бучка“ или нова маса в гърдите
 • подуване на част от гърдата
 • раздразнена кожа и грапавост
 • болка или хлътване на зърното
 • разраняване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата
 • секрет от зърното, различен от майчина кърма
 • бучка, подутина в подмишницата.

 

Четете още: Портокалова кожа на гърдата? Опасно е!

 

Как се открива ракът на гърдата?

 

Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова шансовете за успешно лечение са по-добри. Ето основните и много достъпни методи за ранна диагностика:

 

Клинично изследване на гърдите – представлява преглед на гърдите извършен от медицински специалист. Изследващият първо оглежда за изменения във формата и размера. Лекарят внимателно обследва гърдите за наличие на бучки. Областта под мишниците също следва да бъде прегледана. Този преглед е една чудесна възможност да се научите да самоизследвате гърдите си сами, ако все още не знаете как.

 

Жените на възраст между 20 и 30 г, трябва да провеждат клинично изследване на гърдите (КИГ) при медицински специалист, препоръчително на всеки 3 години. След 40 г., такова изследване се препоръчва всяка една година.

 

Внимание по отношение на гърдите и самоизследване – добър метод, особено при по-млади жени. Преди да се самоизследвате е добре да се консултирате с медицински професионалист, дали извършвате прегледа правилно. С този метод, откривате нормалния усет за вашите гърди и така по-лесно бихте разпознали признаците за промяна.

 

Мамография – мамографията е рентгеново изследване на гръдния кош. Този метод се използва обикновено за откриване на заболяване у жени, които нямат конкретни оплаквания или имат някои от изброените по-горе симптоми.

 

По време на мамографията, гърдата се намира между две плоскости, така че самата тъкан е разстлана и „сплескана“ между тях. Използват се много ниски нива на облъчване. Само за сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при полет със самолет между Ню Йорк и Сан Франциско например.

 

Жените на възраст 40 и повече г., трябва да провеждат мамографско изследване всяка година.

 

Четете още: Може ли кофеинът да причини киста на гърдата?

 

Какво се прави, ако се подозира рак на гърдата?

 

Ако има каквато и да е причина да се подозира рак на гърдата е необходимо да се направят някои тестове. След като ви разпита добре и извърши пълен клиничен преглед (включително и клинично изследване на гърдите), освен мамографията, вашият лекар може да предложи извършването на следните диагностични процедури:

 

Ултразвуково изследване на гърдите – звукови вълни, посредством които се разграничават различните части на тялото. Ехото от тези вълни се улавя от компютър, който съставя познатия образ от екрана на ехографа.

 

Биопсия – това е единствения сигурен начин да се потвърди или изключи наличието на заболяването. По време на процедурата, клетки или тъкани се вземат от гърдата и се изследват с помощта на микроскоп в лаборатория. Има няколко вида биопсии. Лекарят ще прецени, коя е най-подходяща за вашия случай.

 

*  тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ) – използва се много тънка игла за извличане на течност от „бучката“.

*  широкоиглена биопсия – иглата, използвана при тази биопсия е по-широка и с нея се взимат цилиндри от поразената тъкан.

*  хирургична биопсия – понякога с хирургични манипулации се изрязва лимфен възел, част или цялата „бучка“.

 

Под микроскоп се преценява дали биопсичния материал е доброкачествен или злокачествен. Ако е доброкачествен, не се налага по-нататъшно лечение.

 

Взетия материал се изследва също така и за чувствителност към определени рецептори на хормони като – естроген и прогестерон.

 

Хормоночувствителните видове рак имат по-добра прогноза, тъй като могат да се подложат на терапия със съответните хормони.

 

Какви са тестовете за установяване разпространението на рака?

 

Рентгенография на гръден кош – помага за откриване на метастази в белите дробове.

 

Компютърна томография (КТ): КТ е специален вид рентгенологично изследване. От различни ъгли се правят множество снимки. Тези образи се обработват от компютър и се изгражда много детайлен образ на вътрешните органи

 

Ядреномагнитен резонанс (ЯМР) и

 

Позитронно-емисионна томография (ПЕТ)

 

Четете още: 17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 1

 

Как се лекува ракът на гърдата?

 

Най-общо, лечението на рака на гърдата може да бъде:

 

 • хирургично
 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • хормонална терапия

 

Или комбинация от гореизброените.

 

Хирургично лечение на рака на гърдата.

 

При повечето жени с рак на гърдата се налага някакво хирургично лечение на първичния тумор. Целта е, ракът да се отстрани възможно най-пълно. Ето накратко основните видове хирургични способи използвани за лечение на рака на гърдата:

 

Туморна резекция – наричана още „съхраняваща гърдата операция“, туморната резекция отстранява само раковото образувание заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан. Обикновено се последва от лъче- или химиотерапия.

 

Сегментна (парциална) мастектомия – почти същата, като по-горе описаната операция, при която обаче се премахва по-голям обем засегната тъкан. Също така последвана от лъчетерапия.

 

Тотална (проста) мастектомия – при тази операция се отстранява цялата гърда, без да се премахват подмишничните лимфни възли или мускулната тъкан под гърдата.

 

Модифицирана радикална мастектомия – премахва се цялата гърда и някои от лимфните възли и/или мускулна тъкан под нея.

 

Радикална мастектомия – този тип хирургично лечение включва премахване на цялата гърда, лимфните възли и мускулите от гръдната стена под гърдата. В днешно време, тази операция има все по-малко значение, тъй-като е доказано, че радикалната мастектомия има същата ефективност при по-малка травматичност и странични реакции.

 

Някои странични ефекти на гореизброените методи включват инфектиране или събиране кръв и/или течност на мястото където е извършена манипулацията. Ако са били отстранени и лимфните възли може да има подуване в областта на ръката (лимфедем).

 

Други видове хирургично лечение:

 

Аксиларната дисекция и сентинелната резекция – тези интервенции се правят за установяване дали ракът се е разпространил в лимфните възли намиращи се в подмишницата. Някои възли се изследват под микроскоп и тогава се взема решение за по нататъшната терапия.

 

Реконструктивни операции – тези операции нямат за цел да лекуват рака. Те се правят за да се възстанови (реконструира) гърдата след като е извършена мастектомия.

 

Химиотерапия при рак на гърдата.

 

Химиотерапията включва използването на противоракови медикаменти инжектирани в тялото или приемани под форма на хапчета. Тези лекарства се разпространяват в тялото по кръвен път и достигат до раковите клетки, които са се откъснали от първичния тумор и са се установили в други органи.

 

Четете още: Как начинът ви на живот увеличава риска от рак на гърдата?

 

Тези медикаменти обаче убиват както туморните, така и някои от здравите клетки. Това може да има странични последствия. Ето накратко някои от тях:

 

– чувство на умора и изтощение

– гадене и повръщане

– загуба на апетит

– косопад

– афти и възпаление в устната кухина

– промени в менструацията (може да се запази и постоянно)

– по-висок риск от инфекции

– кървене или незарастване на рани след минимални наранявания.

 

Лъчетерапия при рак на гърдата.

 

Лъчетерапията (лъчелечението) използва високо енергийни лъчения (като рентгеновите лъчи), които имат способността да убиват или намаляват броя на раковите клетки. Източника на лъчение може да бъде извън тялото или да бъде директно поставен вътре в тумора.

 

Всяка процедура има продължителност няколко минути и сама по себе си е безболезнена. По-значимите странични ефекти на лъчетерапията са чувство за подуване, тежест в гърдата, подобно на слънчево изгаряне усещане в третираната област и понякога отпадналост.

 

При някои жени гърдата става по-твърда и малка след проведен курс лъчелечение. Този тип терапия не се провежда по време на бременност, тъй като може да увреди плода.

 

Хормонална терапия при рак на гърдата.

 

Женският хормон естроген провокира разрастването на раковите клетки при рак на гърдата у някои жени. При тези пациентки се използват различни методи за блокиране на ефекта на естрогена или за намаляване нивата му, с оглед третиране рака на гърдата.

 

Лекарство като Tamoxifen се използва за противодействие на ефекта на естрогена, както и като профилактично средство при жени с висок риск.

 

Ароматазни инхибитори – този клас медикаменти не позволява на организма да произвежда естроген. Те са от полза единствено при жени в менопауза, при които раковото образувание има рецептори за хормони.

 

Четете още: 5 прости начина да намалите риска от рак на гърдата

 

Какво следва след терапията?

 

Диспансерно наблюдение и редовни прегледи – след първия курс на лечение е много важно да спазвате редовните профилактични и консултативни прегледи при вашия лекар. Чувствайте се длъжни да го информирате за всякакви симптоми или странични ефекти, които ви притесняват.

 

Проблеми, които вълнуват жените с рак на гърдата са загуба на косата, промените в кожата след лъчетерапията, както и изхода на цялостното противораково лечение. Други аспекти са повлияването на сексуалността, промяната в усета на гърдата и възможността за водене на нормален полов живот.

 

Повечето жени с ранно диагностициран рак на гърдата се възстановяват психически и физически за около година. Качеството им на живот принципно не се различава от тези без раково заболяване.

 

Някои въпроси, които да задам на моя лекар.

 

Преминавайки през проблемите, свързани с раковото заболяване и противотуморната терапия, е необходимо да водите честен и открит диалог с вашия лекар. Не се притеснявайте да задавате каквито и да било въпроси, независимо колко маловажни може да ви се струват. Ето някои примерни:

 

 1. Моля, напишете точно какъв тип раково заболяване имам аз?
 2. Разпространил ли се е ракът в лимфните възли или други органи?
 3. Какъв е стадия на моя рак? Какво точно означава това в моя случай?
 4. Какви са възможностите за лечение? Какво ще препоръчате? Защо точно това лечение?
 5. Какви са шансовете ми за преживяване?
 6. Какви са рисковете и страничните реакции при различните видове лечение?
 7. Ще загубя ли косата си? Ако е така, какво мога да направя за този проблем?
 8. Колко дълго ще продължи всеки от курсовете на лечение?
 9. Ще отсъствам ли от работа? За какъв период?
 10. Ще се нуждая ли от чужда помощ по време на терапията или ще мога да се справям и сама?
 11. Какъв е риска от поява на рецидив при предложеното от вас лечение?
 12. Трябва ли да спазвам определена диета?
 13. Какъв тип реконструкция на гърдите е възможен в моя случай?
 14. Ще навляза ли в менопауза в резултат на проведеното лечение?
 15. Ще мога ли да имам деца след терапията?
 16. Ще се запази ли нормалната чувствителност на гърдите ми след приложената терапия?
 17. Какво точно да предприема, за да се подготвя за предложеното лечение?
Добави коментар