Какво представлява работата на ехографиста?

Отговор на този въпрос дава д-р Стратиева, Акушер-гинеколог, специалист по Фетална Медицина: Ние не сме ехографисти с д-р Савова. Това е една често допускана огромна грешка. Ехографисти в България на този етап няма. Това е човек, който има медицинско образование.  Принципно аз съм специализирала в Англия – sonographer, което означава ехографист.

 

Ехографистът е човек, който се занимава с рутинните случаи – говоря за фетална медицина, или по принцип в медицината – образна диагностика. Аз нямам нищо против да ви отговоря на този въпрос , но начина на представяне ще бъде много по-различен, защото това, което се опитваме да направим в България е майчина фетална медицина или най-вече – фетална медицина. Лично аз съм специалист и имам международна диплома по фетална медицина, която е дадена от Европейския съюз. Лично на мен дипломата са ми я дали професор Кипрос Николоидис  и проф. Иввир от Франция и това е много различно нещо.

 

Оказва се че фетуса, или интраутеринния живот,  на този етап не е разглеждан като пациент. Но дефакто основните неща започват именно там. Част от заболяванията или малформациите, които виждаме при бебето можем да третираме още вътре в матката. Тук идва и нашата роля. Т.е. ние имаме високо ниво ехография, което е подплатено с някакви знания, включващи не само образната част на това, което виждаме ултразвуково, а и всичко онова, което е свързано с проблемите, които откриваме и онова, което би могло да бъде свързано с тях. Съответно и лечението. Това е интересното.

 

ехографист, фетална диагностика

 

Като цяло феталната медицина се развива в Европа през последните 20 години като през последните 5-7 години е достигнала до доста високи – как да кажа – възможности, стойности и всичко останало. От тук на сетне пътя на феталната медицина ще бъде свързан с генетичното консултиране, което е много, много важно нещо, но в България все още е труднодостъпно и малко възможно. Причината за това е, че трябва да имаме една много добре оборудвана генетична лаборатория, която да дава правилна консултация на бременната жена и в същото време да извършва правилната диагностика.

 

Иначе като цяло само 2 думи за това, която може феталната медицина: например, ще бъде интересно, в Америка вече са доста напред, правят интраутеринна операция на фетуса и то в 6-ти месец. Като какво могат да направят хората: на този етап затварят спина бифида, правят диафрагмална херния, когато има дупка в преградата, която разделя гръдната клетка от коремната клетка интраутеринната тамасфузия като цяло.

 

Принципно, това което мен лично ме дразни в България откакто съм се върнала е, че пациентите знаят прегледа като 4D. 4D е машината, а тя може да бъде различен клас и различно ниво. Но специално това, което включва този преглед и е известно в България, е фетална морфология – ултразвук  на аномалии във фетуса. Това е най-простото и така започва феталната медицина в България. От тук насетне тя си има съответните стъпки. Скрининга за Даун синдром или ранната фетална морфология участват в нея. И във всеки един ултразвуков преглед в съответен гестационен срок си има определен тип неща, които гледаме и които ни говорят.

 

Снимка: designs FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар