Какво представлява оплождането ин витро?

Оплождането ин витро се извършва извън майчиния организъм. При запушени тръби, в резултат на чести възпаления или при оперативно отстранени вследствие на извънматочна бременност тръби, яйцеклетките и сперматозоидите не могат да се срещнат, но могат да бъдат поставени в контакт по изкуствен начин. Полученият зародиш от няколко клетки се поставя в матката на майката, където продължава развитието си.

 

За да бъде постигнато, е необходимо инжектирането на хормони за стимулирането на растежа на няколко фоликула. След това, по време на овулацията, от узрелите вече фоликули се изтеглят яйцеклетките чрез пункция.

 

ин витро, оплождане, яйцеклетки, сперматозоиди

 

Сперматозоидите на бъдещия баща се събират чрез мастурбация. Подлагат се на специална обработка, в резултат на която стават годни да оплождат. Голям брой яйцеклетки и между 50 и 100 хиляди сперматозоида се поставят в епруветка с подходяща среда.

 

Вижте още: Раздавачи на надежда

 

Епруветката се държи в стерилна камера. При положение, че всичките яйцеклетки не са достигнали оптималния стадий на зрялост, около 70% от тях са годни да бъдат оплодени.

 

ин витро, оплождане, яйцеклетки, сперматозоиди

 

След 48 часова обработка един зародиш, съставен най–много от 4 до 8 клетки, бива пренесен в бъдещата майка. За целта той се поставя в тясна тръбичка от прозрачна изкуствена материя, с чиято помощ се въвежда в матката.

 

Вижте още: Какво представлява ИКСИ процедурата и кога се прилага?

 

При условие, че всичко се извършва правилно, зародишът ще се вгнезди стабилно в лигавицата на матката. Процесът на развитие на яйцето се проследява чрез периодично измерване на хормоналните нива. Когато зародишът започне да нараства, развитието му се следи с помощта на ехограф.

 

ин витро, оплождане, яйцеклетки, сперматозоиди

 

След като майката влезе в третия месец, може със сигурност да се каже, че плода ще се износи докрай. На практика обаче успехите са доста скромни, тъй като едва 10-15% от имплантираните зародиши се развиват успешно и стигат до термин. За увеличаване на шансовете за успех може да се внесат няколко зародиша, но обикновено не повече от 3-4, тъй като има опасност от многоплодна бременност.

 

Вижте още: Ин витро и предимплантационната диагностика PGD

 

За да се избегне деликатната операция по стимулирането на яйчниците и вземането на яйцеклетки, ембрионите могат да се заченат „ин витро”. Те се замразяват дълбоко и се съхраняват в случай на неуспех за евентуално нова имплантация.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: photostock, stockimages, Victor Habbick FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар