Какво означават съкращенията CRL, BPD, AC?

Отговор на този въпрос дава д-р Стратиева, Акушер-гинеколог, специалист по Фетална Медицина:

 

Те са една много малка брънка от това, което правим като цяло, когато опитваме да изследваме бебето. С CRL се означава дължината на диаметъра от главичката до дупето. И това е всъщност метода за оценка на гестационната възраст в ранните срокове на бременността. Т.е. до 14 седмица най-точният показател да определим гестационната възраст и да датираме точно бременността е този. И тъй като е трудно преводим на български, използваме английското съкращение.

 

BPD е маркер, който използваме след 14-та гестационна седмица, за да оценим растежа на бебето. Това е показател на главичката. Съвременните тендеции всъщност изискват да измерим обиколката на главата.

 

AC е отново на английски, за съжаление, но означава обиколка на коремчето.

 

бременност, изследвания, ехофрафски

 

Ехографското изследване може да бъде много точно. Особено в ранните срокове на бременността. Съответно с напредване на гестационната възраст, измерването става все по-неточно,тъй като параметрите, които използваме за главичната обиколка, коремната обиколка и крачето на бебето, са трудно измерими правилно в този гестационен срок. Затова ехографията може да даде грешка от ± 200 до 300 грама при измерването на теглото. Но пък ни ориентира за състоянието на плода, затова имаме определени срокове, в които трябва да видим едно бебе.

 

Четете още: Какво представлява работата на ехографиста?

 

На една нормална бременна жена, с нормално развиваща се бременност, препоръчваните по-високо специализирани прегледи са 3 – в 12-та, 20-та и 32-ра гестационна седмица, защото следваме морфологичното развитие на бебето във всеки един срок (семестър). Във всеки един срок може да видим определени неща, които имат значение за развитието на плода.

 

бременност, изследвания, ехография

 

В 12-та гестационна седмица е първият момент, в който датираме една бременност. Ако жената има анамнестични данни за нередовна менструация, ако е забременяла и не си знае точно последната редовна менструация или друга причина измерваме бебето и даваме нов вероятен термин за раждане. След което, този вероятен термин за раждане се синхронизира и проверява в следващия етап, в който гледаме бебето – 20-та гестационна седмица.

 

Четете още: Някои необходими неща преди раждането и по време на бременността

 

Освен това, в 12-та седмица се прави и ранна фетална морфология и се изследва бебето за ранни дефекти, съответно маркери за хромозомно заболяване, по-популярно като Даун синдром. Но ние не гледаме бебето само за това заболяване, а и за много други неща. От там насетне ако всичко е наред, бебето ще има статистически шанс или риск за хромозомна болест, на базата на който ние взимаме решение заедно с пациента, дали тази бременност трябва да се тества за хромозомен проблем или не.

 

бременност, изследвания, ехография

 

Ако пациентката реши, че си харесва резултата и не се притеснява от статистическия шанс, продължава напред до 20-та седмица, когато бебето отново се оглежда морфологично.

 

Във втори триместър се оглеждат късни маркери за хромозомна болсет и се излиза с единен становищен риск от първия триместър – дали риска за Даун синдром намалява или се увеличава, с идеята да се прецени дали да се предложи на жената инвазивния тест амниоцентеза или не. Ако всичко е наред и жената отново си хареса статистическият шанс бебето да има Даун синдром и реши заедно с доктора , че не е необходимо да си направи инвазивен тест – продължава напред.

 

В 32-ра гестационна седмица искаме отново да погледнем бебетата морфологично, защото не всичко може да се хване в 20-та. Възможна е и късна патология при бебетата, която е свързана със заболявания, характерни дори за възрастните хора. Бебето може да страда от инсулт, например. Затова гледаме отново мозъка. Може да има проблем със сърцето, който постепенно се задълбочава и до 20-та седмица да не личи, какъвто е примера с коарктация на аортата. Бъбреците също са сериозно звено.

 

Четете още: Проследяване на бременност

 

Принципно в 20-та гестационна седмица бебетата могат да имат добре изглеждащи бъбреци като цяло или пък пиелоните (т.е. там където се събира урината на бебенцето) да са малко разширени в 20-та, но много разширени в 32-ра седмица. Т.е. има конкретни заболявания, които са характерни и за късната гестационна възраст, макар и много редки – около 1%. Затова държим да видим бебетата още веднъж в 32 –ра гестационна седмица. Тогава им правим Доплер – един от методите, с който определяме състоянието на бебето вътре в матката – как расте, как работи плацентата и т.н.

 

бременност, изследвания, ехогравски

 

Ако всичко е наред казваме, че това бебе има добра прогноза за раждането и е абсолютно достатъчно жената да завърши по-специализираните изследвания в 32-ра гестационна седмица. Ако има различни неща, които откриваме на всеки един етап, предлагаме различен тип изследвания на такива бременни жени, на определени срокове от бременността.

 

Четете още: Специализирани прегледи на бременната             

 

Като цяло ултразвуковият апарат няма вредност по отношение на бебето. Безобиден е, но разбира се, в рамките на допустимото. Принципно се занимавам с фетална медицина – на мен са ми достатъчни тези три прегледа да завърша ултразвуковото проследяване на една бременна жена ако всичко е наред. Но в България това не се случва. В по-голямата част от случаите жените имат назначен ехограф един път в месеца. Не е вредно, няма проблем.

 

бременност, изследвания, ехографски

 

Има и обратния тип случаи, някои жени по определени причини искат да си гледат бебето всяка седмица. Тогава не е желателно. Според съвременните проучвания в Англия и Америка, продължителното и ежеседмично гледане на бебето може да доведе до развитие на аутизъм. При 5% – 10 % от жените, които са се наблюдавали прекалено често се стига до развитието на аутизъм, но и това не е сигурно като точно научно проучване. Причината е, че все пак самите ултразвукови лъчи леко загряват плода. При изследването с Доплер например им става топличко и те се раздвижват. Ако ги гледаме всяка седмица може да има някакъв риск от увреждащ ефект от топлината, но той е минимален – под 0,1%.

 

Редно е жените да слушат лекарите – колкото ултразвука назначи лекаря и препоръча – толкова е редно да бъдат направени.

 

Снимки: sallyrae17, bettina n, Scott Smith (SRisonS), Petra B. Fritz, doctorlizardo Foter

Добави коментар