раждане, часовник, дишане, екип, процес

Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 2

Продължава от: Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 1

 

5. Не гледайте часовника

 

Ако сте решили да имате нормално раждане, трябва да сте фокусирани върху дишането си, отпускането на мускулите и постигането на напредък, което от своя страна значи, че няма дори да обърнете внимание на часовника, защото ще сте заети с по-важни дела.

 

Ако сте решили да раждате с епидурална упойка, преди същинската част на раждането можете сте доста спокойни, да разговаря със партньора си, дори да гледате филм, така че отново няма да има място за часовника, което е много добре.

 

Ако започнете да се чудите защо нещата се бавят толкова, независимо дали сте с упойка или не, постоянното гледане на часовника изобщо няма да помогне – всъщност само ще ви обезкуражи. Всяка минута ще ви се струва като час, което само може да ви обесърчи и разтои, затова просто не гледайте часовника. Така или иначе съвсем скоро ще държите бебето си в ръце.

 

раждане, часовник, дишане, екип, процес

 

6. Не позволявайте да ви тормозят

 

Никога не трябва да се чувствате като обект на тормоз по време на раждане. Ако някой от екипа се опита по някакъв начин да ви накара да направите нещо, което не искате, накара ви да се чувствате неудобно, неотзивчив е към вас, нуждите и желанията ви, дръжте на себе си.

 

Това е вашето тяло, вие ще родите вашето бебе, това е вашият опит. Все пак вие сте платили на болницата и хората около вас трябва да се отнасят с уважение и доброта към този толкова важен момент от живота ви.

 

Четете още: Какви са причините за раждане чрез цезарово сечение?

 

Ако не ви харесва мисълта единствено медицинският екип да се грижи за вас по време на раждането, винаги можете да помолите своят партньор да остане при вас по време на раждането.

 

Друг вариант е да помолите за нова акушерка или лекар, ако не се чувствате комфортно в ръцете на настоящите. Не трябва да се чувствате виновни за това. Обмислете варианта и за дула – тя може да ви осигури изключителна подкрепа по време на раждане.

 

раждане, часовник, дишане, екип, процес

 

7. Не се борете с процеса

 

При някои жени раждането сякаш протича съвсем естествено, нормално и лесно, а при други – с множество проблеми. Майките, родили съвсем лесно, казват, че по време на раждането са си повтаряли, че трябва се отпуснат и да дадат възможност на раждането да се случи от само себе си, без да се съпротивляват на този процес. Искайки раждането им да е бързо, тя буквално са настройвали тялото си да не се съпротивлява на този процес, а просто да го следва и така и се случвало.

 

Четете още: Фетален дистрес на бебето

 

По време на раждането, тялото ви ще ви даде сигнали, на които трябва да обърнете внимание. Ако не се чувствате добре в дадена позиция след няколко контракции – сменете я. Ако имате усещането, че се нуждаете от почивка – починете за малко. Ако усещате, че масаж или вана ще ви помогнат – поискайте ги. Ако чувствате непреодолимо желание да направите нещо – направете го. Само не забравяйте едно – не спирайте да вярвате в способността си да се справите с това, защото все пак, вие наистина можете да се справите.

 

Снимки: spaceninja, Schwangerschaft, blinzelblinzel, bethanykphotography Foter.com

Добави коментар