раждане, напъни, не, болница, спокойствие

Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 1

Можете да откриете множество съвети за това какво трябва да правите по време на раждането – как да напъвате, как да запазите спокойствие и т.н. В някои случаи обаче, е полезно да сте наясно и с нещата, които не трябва да правите, за да избегнете някои ненужни интервенции и нежелани последствия.

 

Предлагаме ви 7 неща, които да не правите, след като раждането на вашето бебе започне:

 

1. Не прекалявайте с напъните

 

Нормално е да се развълнувате като усетите първите контракции. Иска ви се да скочите и нещата просто да се случат. Важно е да знаете обаче, че почивката е също толкова важна, когато раждането започне. Да, изправеното положение и честата смяна на позициите на тялото ще повишат комфорта ви доколкото това е възможно по време на раждане и ще помогнат за правилното позициониране на бебето, но периодите за почивка са също толкова важни.

 

Раждането може да отнеме часове, в някои редки случаи и дни и не искате да паднете от изтощение преди края, нали? Ето защо почивката преди същинската част на раждането е от съществено значение.

 

раждане, напъни, не, болница, спокойствие

 

2. Не отивайте в болницата твърде рано

 

Добре е да почакате с отиването до болницата, докато не наближи активното раждане. На първо място, ако пристигнете в болницата прекалено рано, медицинският персонал може да ви изпрати обратно у дома, което никак няма да е приятно изживяване за вас.

 

По-лошият вариант обаче е, че може да ви приемат в болницата, въпреки че все още е твърде рано и да решат да ускорят раждането с помощта на медикаменти. От своя страна, това увеличава риска от цезарово сечение.

 

Четете още: Раждане на голямо бебе

 

3. Не стойте само в една поза, освен ако не се чувствате комфортно в нея

 

Не се чувствайте длъжни да стоите само в една поза докато раждате. Възможно е медицинският персонал да ви помоли да останете в леглото в определена позиция, за да може непрекъснато да следи контракциите ви и сърдечния ритъм на бебето. Това може да се окаже изключително неприятно за вас и да направи раждането по-болезнено и бавно.

 

Ако ви е неудобно, сменете позицията. Слушайте тялото си исе доверете на инстинктите си. Акушерките могат да се съобразят с вас, да местят монитора и да продължат да следят бебето.

 

раждане, напъни, не, болница, спокойствие

 

4. Не хипервентилизирайте и не задържайте дъха си

 

Сигурно си мислите, че дишането трябва да дойде естествено по време на раждането и надали е нещо, за което си струва да мислите. Все пак през целия си живот дишаме без да мислим за това, нали? За съжаление това не е вярно. Заради стреса някои майки могат да започнат да дишат твърде бързо, което може да предизвика замаяност, скованост и изтръпване на ръцете, краката или лицето. Може да доведе дори до припадък.

 

Четете още: Малки тайни за по-лесно раждане – част 1

 

Типът на дишането, което е добре да практикувате по време на раждане, е диафрагмено. Този тип дишане е от полза, тъй като помага за отпускането и за освобождаването от стреса. Освен това, то изпраща кислород до тъканите и укрепва диафрагмата.

 

раждане, напъни, не, болница, спокойствие

 

Другата крайност е също не е препоръчителна – не задържайте дъха си по време на раждането. Въздухът, който вдишвате, дава кислород и на бебето. Ако задържите дъха си, сърдечният ритъм на бебето може да започне да намалява, което ще предизвика паника в медицинския екип и той ще поиска да изважди бебето незабавно.

 

Важно е просто да се успокоите и да дишате. Големите и дълбоки вдишвания са най-доброто както за вас, така и за бебето. Правилното дишане помага за понижаването на стреса, осигурява ви добра оксигенация и подготвя диафрагмата за предстоящите напъни по време на най-ключовата част от раждането, да избутате бебето навън.

 

Продължава на: Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 2

 

Снимки: spaceninja, Schwangerschaft, blinzelblinzel, bethanykphotography Foter.com

Добави коментар