забременяване, тютюнопушене, алкохол, лубрикант, кофеин, специалист

Какво не трябва да правите, ако искате да забременеете?

С партньора ви сте решили, че сте готови за бебе и опитите за зачеване започват. Редовно следите овулацията си, храните се здравословно, правите секс редовно. Има обаче и няколко неща, от които е добре да се откажете, особено ако искате да забременеете възможно най-скоро. Ето какво препоръчват специалистите:

 

Не очаквайте да забременеете веднага.

Спрете тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол.

Не използвайте лубрикант на водна основа.

Не прекалявайте с кофеина.

Не отлагайте срещата със специалист.

 

Не очаквайте да забременеете веднага

 

Противно на общоприетите схващания, забременяването обикновено не се получава веднага. През всеки месец, по време на овулацията, има около 20-25% шанс за зачеване. При много двойки забременяването отнема между 6 месеца и година. Не се обезкуражавайте, в случай, че не забременеете през първите 1-2 месеца. Ако опитвате повече от година без резултат, консултирайте се със специалист.

 

Спрете тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол

 

Всеки знае, че пушенето е нездравословно. Според доклад на Британската медицинска асоциация, шансът за забременяване при пушачите при пушачите е между 10 и 40% по-нисък. Според Американското дружество по репродуктивна медицина, 13% от случаите на инфертилитет могат да бъдат причинени от тютюнопушене. Пушенето на дори 5 цигари на ден се свързва с по-ниската плодовитост както при мъжа, така и при жената. Пушенето на цигари и на марихуана е свързано и с повишен риск от аборт, извънматочна бременност, усложнения, мъртвородени бебета, дори и ако пушачът е мъжът.

 

Приемът на по-големи количества алкохол (над 9 напитки седмично), също се свързва с намаляване на плодовитостта. Ниската употреба на алкохол (до 4 питиета седмично), няма влияние върху плодовитостта. Интересно е, че умереният прием на алкохол (от 4 до 9 питиета седмично) се свързва с повишаване шансовете за зачеване.

 

Не използвайте лубрикант на водна основа

 

Ако се опитвате да забременеете, лубрикантът на водна основа може да работи срещу вас. Възможно е да намали движението на сперматозоидите с 60-100% в рамките на 60 минутен полов акт. Плувците няма как да стигнат до финала и да спечелят наградата, ако не могат да се движат. Вместо това използвайте натурални масла (като например кокосово масло) или лубрикант на маслена основа. На пазара има лубриканти, които дори могат да подобрят подвижността на сперматозоидите, но тези на водна основа, определено не са от тях.

 

Четете още: Забременяването и секс позите

 

Не прекалявайте с кофеина

 

Въпреки че две чаши кафе дневно се смятат за безопасни дори по време на бременността, прекаляването с него когато се опитвате да забременеете може да доведе до обратен ефект. Според проучванията, жените, консумиращи повече от 1 чаша кафе дневно е два пъти по-малко вероятно да забременеят още на първата овулация, в сравнение с жените, пиещи по-малко кафе.

 

Ако се опитвате да забременеете е по-добре да се ориентирате се към безкофеиновото кафе. Не забравяйте, че кофеин се съдържа и в чая, колата и шоколада, така че внимавайте и с дневния прием на тези продукти.

 

Четете още: Как да се подготвите за бременността?

 

Не отлагайте срещата със специалист

 

Ако опитвате да забременеете в продължение на 1 година и сте под 35 години или опитвате от 6 месеца и сте над 35 години, не отлагайте срещата със специалист. Плодовитостта при жените намалява драстично след 35 годишна възраст, за това е важно да се видите със специалист възможно най-скоро, ако подозирате, че имате проблем.

 

В случай, че сте под 35 години, можете да се подложите на няколко основни теста и при наличието на добри резултати, да продължите с опитите за нормално зачеване, без да се налага специално лечение. Не забравяйте, срещата със специалист е важна, в случай, че дълго време опитите ви не дават резултат.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар