Какво не знаете за феталната морфология? – част 1

Интервю с д-р Петър Игнатов, акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“.

 

Портал “Мама, татко и аз” (МТА): Какво е най-важното, което трябва да знае всяка бременна жена за феталната морфология?

 

Д-р Игнатов: Няколко са акцентите, които е удачно да бъдат споменати. Много е говорено по темата, но с развитието на техниката онова, което до скоро виждахме в периода около 22-23 седмица (когато е препоръчителният период да се прави това изследване), вече виждаме значително по-рано. Напоследък възприехме практиката да предлагаме на жените преглед в 18-19 седмица, когато се извършва, неформално казано, предварителна фетална морфология.

 

Целта е, ако има нещо нередно, то да бъде идентифицирано още тогава и ако се наложи да се извърши допълнителна диагностика с последващо прекъсване на бременността – да се направи възможно най-рано.

 

Важно е да се има предвид, че феталната морфология, и въобще ултразвуковото изследване, не е метод за диагностика на генетични аномалии. Този метод може само да ни ориентира, че има висок риск от наличие на някакво генетично заболяване. Методът за диагностика в тези случаи е амниоцентезата или хорионбиопсията, при което се взема материал за ДНК анализ.

 

В последно време все по-често използваме и неинвазивни тестове, при които се взима кръв единствено от майката, където макар и в минимални количества, се съдържат клетки от плацентата или околоплодната течност. Съществуват методи за извличането на съдържащия се в тези клетки генетичен материал, след което може да се извърши ДНК анализ.

 

МТА: Как протича прегледът и изисква ли се специална подготовка на пациентката?

 

Д-р Игнатов: Не е необходимо да се прави някаква специална подготовка за този преглед. От гледна точка на бременната жена, той протича като обикновено ултразвуково изследване. Обичайно се прави през корема, а не през влагалището. Продължителността му е между 20 и 30 мин. Изследването не е болезнено.

 

Четете още: Скритите страни на бременността… или повече за разширените вени

 

МТА: Страшен ли е за бъдещата майка този преглед?

 

Д-р Игнатов: Всяка бременна жена се притеснява дали „всичко е наред“. Изследването изисква определено време, за да огледаме цялото бебе и често подлага на изпитание търпението на пациентката.

 

МТА: Тоест това изследване може да даде индикации дали има нужда от по-нататъшни изследвания за генетични аномалии и други заболявания? За какво като цяло трябва да се следи по време на фетална морфология?

 

Д-р Игнатов: С ултразвук търсим така наречените анатомични маркери за повишен риск от генетично заболяване. Ако установим наличие на някой от тези маркери, и особено на комбинация от тях, препоръчваме да се извърши допълнителна диагностика посредством споменатите по-горе методи.

 

Относно това за какво трябва да се следи като цяло, накратко казано – за всичко.

 

МТА: В този ред на мисли, трябва ли да има талант лекарят, който прави изследването?

 

Д-р Игнатов: Не е въпрос на талант. По скоро на много четене, и желание за непрекъснато развитие. Аз считам за огромен късмет това, че имам възможността да работя по много нови неща, които до момента не са установени и възнамерявам да продължавам да го правя. Това ме движи в професионален план.

 

Четете още: Може ли стресът да повлияе на вашето неродено бебе?

 

МТА: В това отношение, техниката оказва ли своето влияние?

 

Д-р Игнатов: Да, разбира се. Това е основна предпоставка да изпълняваме адекватно функциите си. Благодарение на бързо развиващата се техника, пренаталната диагностика става все по-прецизна.

 

МТА: 2D срещу 3/4D във феталната морфология: Какви са преимуществата?

 

Д-р Игнатов: В моята практика често жените идват с нагласата, че ще им бъде направено 3D или 4D изследване, което те припознават като фетална морфология. В действителност, 3D режимът представлява компютърна екстраполация на 2D изображението, което получаваме с ехографския апарат.

 

Следователно 3D режимът не винаги може да отрази съвсем точно анатомичните обекти. 2D е режимът, чрез който можем да „проникнем“ през кожата на бебето и да огледаме вътрешните органи. Затова фетална морфология се извършва основно в 2D режим. А колкото до 4D – това е 3D в реално време.

 

Важно приложение на 3D технологията е възможността за генериране на обемни изображения – понякога те са ценно допълнение към 2D режима. Друго предимство на триизмерното изображение е възможността да се разгледа лицето на плода „като на снимка“.

 

Продължава на: Какво не знаете за феталната морфология? – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

Добави коментар