Какво не знаем за витамините?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Витамините са органични вещества, без които организмът не може да функционира нормално. Тъй като не могат да се произвеждат или синтезират в него, човек трябва да си ги набавя от натуралните продукти, заяви пред в. “Труд” Проф. д-р Иван Костов, акушер-гинеколог, директор на СБАЛАГ „Майчин дом“. Специалистът има издадена книга, в която всеки може да прочете най-важната информация за полезните витамини, микроелементи и антиоксиданти с изключителна роля по време на бременността.

 

“Витамините не са хапчета, повишаващи енергията. Те не притежават собствена калорична или енергийна стойност, а регулират метаболизма чрез ензимната система. Недостигът на един единствен може да застраши целия организъм”, подчерта д-р Костов. Ензимите пък са компоненти на ензимната система, които активират и регулират метаболизма и настройват организма за функциониране при висок коефициент на полезна работа.

 

В сравнение с поемането на други хранителни вещества като белтъчини и въглехидрати, количеството набавени витамини (дори при режим на изключително високи дози) пак може да е минимално. Защото те не могат да бъдат пълноценно абсорбирани и асимилирани без помощта на минерали. А активните минерали са: калций, хлор, хром, кобалт, мед, флуор, йод, желязо, магнезий, молибден, фосфор, калий, селений, натрий, сяра и ванадий.

 

витамини, здраве, бременност

 

“Ще ви дам един пример: витамин А действа оптимално с минералите калций, магнезий, фосфор, селений и цинк. Влиянието на В-витамините също се усилва от посочените минерали, но също и от кобалт, мед, желязо, манган, калий и натрий”, каза д-р Иван Костов. Като “ракета-носител” за витамин С пък се явяват петте минерала калций, кобалт, мед, желязо и натрий. За витамин D това са калций, мед, магнезий, селений и натрий.

 

За витамин Е от значение са калцият, желязото, манганът, фосфорът, калият, селеният, натрият и цинкът.

 

Тук веднага възниква въпросът дали активността на т. нар. натурални витамини (б. р. – от естествени субстанции) и синтетичните е една и съща. “Категорично съществува разлика въпреки, че резултатите от химичните анализи могат да изглеждат еднакви. Само, че натуралните ги превъзхождат на различни нива по простата причина, че природата е била по-щедра към тях”, каза д-р Костов. Например синтетичният витамин С представлява аскорбинова киселина и само толкова. Докато естественият витамин С от шипки съдържа биофлавоноиди, т. е. целият е С-комплекс, което го прави по-ефикасен. Естественият витамин Е, който може да включва всички токофероли (б. р. – мастноразтворими), а не само алфа, е по-мощен от синтетичния си дубльор.

 

Четете още: История на витамините

 

Още нещо: една субстанция, извлечена по синтетичен път, би могла да предизвика реакция у някои хора. Докато същият материал от естествен произход се понася по-добре.

 

Проучвания показват още, че примерно при пациенти с алергии към цветния прашец, които са приемали витамин С и от двете форми,честотата на стомашно-чревните разстройства е по-ниска при поемането на естествените добавки. А и токсичните реакции са далеч по-ограничени. “Тук е мястото да добавим, че примерно мастноразтворимият витамин Е синтетично се извлича от петролни продукти, докато натурално той се набавя от рибата, черния дроб и др.”, каза още д-р Иван Костов.

 

Като пример за естествени витамини специалистът посочи препарата “Пренатал” на канадската компания “Джеймисън”. “Той осигурява необходимия прием от витамини и микроелементи за бъдещите майки и кърмачки, защото съдържа нужните хранителни вещества за растежа и развитието на плода, гарантира нормален метаболизъм и физическо благосъстояние на майката, спомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бебето и др.”, изброи д-р Костов.

 

витамини, здраве, бременност

 

Не на последно място витамините се делят на мастноразтворими и водоразтворими. Мастноразтворимите се натрупват в мастните тъкани на организма и създават сериозни проблеми при предозиране. “Водоразтворимите се изхвърлят от организма чрез урината, но това не означава, че нямат отрицателно влияние, при прекаляване с количеството им”, каза директорът на СБАЛАГ „Майчин дом“.

 

По време на бременността жената трябва да приема витамини под формата както на хапчета, така и на витаминозна храна, защото бебето буквално черпи сили единствено от майчиния организъм. А от кои от важните вещества да не се лишава бременната, може да научи всяка дама от книгата на д-р Иван Костов, специалист по акушерство и гинекология, директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

 

В9 – фолиева киселина

 

Витаминът фолат – В9, познат като фолиева киселина, играе много важна роля за формирането през първия месец на бременността на невралната тръба на плода. Това е костният канал, в който се разполагат главният и гръбначният мозък и се формира от 21-ия до 28-ия ден на бременността.

 

Ако в организма на жената при забременяване се наблюдава дефицит на В9, то важният костен канал може да не се затвори напълно. Това е вроден дефект, наречен спина бифида, водещ до инвалидизация на бебето или дори смърт. Тъй като рискът от този и други дефекти е особено голям през първия месец на бременността, много важно е да се приема достатъчно количество от витамина предварително – поне три месеца преди забременяване. А след зачеването потребността му се увеличава до 600 микрограма дневно. Което е много трудно да се набави само от храни, съдържащи витамина.

 

витамини, бременност, здраве

 

Причината е, че фолатите в натуралната форма на витамина се усвояват наполовина по-малко в сравнение със синтетичната фолиева киселина. Освен това натуралният вариант се разрушават много лесно при готвене. “Ето защо, всички жени в детеродна възраст трябва да приемат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка по 400 микрограма на ден поне 3 месеца преди забременяване”, пише в книгата за витамините.

 

Не може и без групата В

 

По време на бременността организмът изпитва по-голяма нужда и от всички витамини от групата В. Те изграят важна роля в метаболизма на белтъци, мазнини и въглехидрати, както и в освобождаването на енергията при разграждането.

 

При жените вегетарианки, които не консумират месо, риба и яйца (основен източник на В-групата), трябва да се помисли как да си набавят витамин В12, тъй като той се съдържа в продуктите от животински произход. “Само в соевите продукти има известно количество В12, но 90% от него са в неактивна форма, затова бременните вегетарианки трябва да приемат витамина под формата на хранителни добавки”, четем още в книгата на д-р Иван Костов.

 

Четете още: Защо са полезни „зелениите“…

 

Внимавайте с витамин А

 

Витамин А има голямо значение за развитието на бебето и доброто здраве на бъдещата майка. Но влияние оказва не само дефицитът му, но и неговият свръхприем, който може да предизвика спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти. Такъв ефект се наблюдава, ако ретинолът (основната форма на витамин А) е в количество над 7500 мкг дневно.

 

витамини, бременност, здраве

 

А в храната той може да се открие в продуктите от животински произход, като е в особено високи количества в черния дроб (в една порция от 150 г се съдържат количества витамин А, значително надвишаващо горната граница за нерисков прием при бременност, а тя се равнява на 3000 мкг ретинол).

 

Противно на очакванията потребностите от калций по време на бременността не се увеличават. Но трябва да се гарантират необходимите 1000 мг дневно, тъй като той има ключово значение за запазването на структурата и плътността на костите на жената и за осигуряването на добро скелетно развитие на плода. Това важи особено за жените под 30 години, тъй като до тази възраст продължава да се натрупва костна маса. В този смисъл витамин Д е необходим за всмукването и усвояването на калция от храната. А той се съдържа в мазни риби, например сардина, херинга, сьомга и скумрия, в обогатени с него зърнени закуски, мляко и маргарин. Но основен източник на витамин Д е образуването му в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Препоръчва се дамите всеки ден да излизат навън поне за половин час с открито лице и ръце. Това е достатъчно, за да се синтезира необходимото количество на витамина за деня.

 

Витамин К пък допринася за нормалното развитие на костите, зъбите и хрущялите при бебето. С негова помощ се оформят лицевите части, подсилват се кръвоносните съдове, а кръвта се съсирва нормално. Според изследвания съдържанието на Витамин К в кърмата е недостатъчно за бебетата до 6 месеца, но ако майката го приема по време на бременността, ще увеличи нивата му в кърмата.

 

По време на бременност нуждата от желязо се увеличават от 18 на 27 мг дневно. А то играе основна роля в доставянето на кислород до всички тъкани в организма. По тази причина Световната здравна организация препоръчва като профилактика на желязодефицитната анемия при бременните през втория и третия триместър елементът да се взима като хранителна добавка в количество от 30 мг дневно. Приемът на желязо се подобрява, когато се приема заедно с витамин С.

 

Нуждата от цинк също скача от 8 на 11 мг средно дневно. Дефицитът му може да доведе до раждане на плод с ниско тегло, увеличава се риска от малформации и преждевременно раждане. Решение са храните, богати на този минерал. А именно – месо, пълнозърнести зърнени продукти, морски храни и др.

 

В партньорство със здравната рубрика на Вестник „Труд”

Добави коментар