Какво има в кърмата?

Една от най-прекрасните характеристики на майчиното мляко е начина, по който се променя според нуждите на бебето, докато то расте. Кърмата, която майка произвежда за преждевременно родено бебе, се различава от тази за доносено новородено и от тази за 6 месечно бебе. Кърмата съдържа точните хранителни вещества и антитела, необходими за всяко бебе от всяка възраст.

 

Коластрата е първото бледожълто мляко, което гърдите ви ще произведат след раждането. Възможно е дори да сте забелязали първите капки от нея върху зърната си през последните седмици на бременността.

 

Коластрата е толкова богата на антитела, че някои я наричат първа имунизация на бебето. Богата е на витамин А, протеини, минерали, сол, азот, бели кръвни клетки, както и някои антитела. Освен това е с минимално съдържание на мазнини и захар. Също така има леко слабително действие и помага на новороденото да прочисти чревния си тракт от мекониума – първите изпражнения на бебето, натрупани в червата му преди раждането.

 

Коластрата е много хранителна. Възможно е да си мислите, че не произвеждате достатъчно количество, но всяка капка е пълна с хранителни вещества и защитни компоненти.

 

Зрялото мляко идва в рамките на около 2-4 дни, след като бебето се роди, в зависимост от честотата на кърменето в първите часове и дни след раждането и се произвежда в по-големи количества от коластрата.

 

Четете още: Има ли храни, които трябва да се избягват по време на кърмене?

 

Майките често произвеждат твърде много кърма в началото, докато организмът им се нагоди към апетита на бебето и честотата на кърменето. Млякото им съдържа вода, мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали, аминокиселини, ензими и бели кръвни клетки. То се променя постепенно в процеса на кърмене. Повишава се водата и лактозата и става по-богато на мазнини и калории.

 

След първите няколко седмици на кърмене, кърмата ще съдържа по-малко бели кръвни клетки и повече антибактериален ензим, лизозим, чието ниво става по-високо, докато кърменето продължава. Количеството мляко, което се произвежда се увеличава заедно с теглото и апетита на бебето, докато твърдата храна не стане, част от ежедневния прием на бебето.

 

Четете още: Какво прави кърмата толкова ценна?

 

Майчиното мляко съдържа повече от 200 известни полезни елемента и се откриват нови през цялото време. Например учените смятат, че наскоро открита мастна киселина в кърмата подпомага растежа на мозъка на бебето и ретината и дори може да подобри развитието на познавателните му способности. Много от тези елементи, включително клетките борещи се с инфекции не могат да бъдат произведени по друг начин.

Добави коментар