Какво знае бебчо за вас? – част 2

Продължава от: Какво знае бебчо за вас? – част 1

 

От 2-ри до 6-ти месец бебето ви ще научи…

 

…че някои хора си приличат повече с вас, отколкото други

 

Бебето ви вече не само разпознава вашето лице (което, между другото, обожава да гледа), но и е в състояние да разпознае кои хора са от вашия пол и кои от срещуположния.

 

Според проучванията, 3-4 месечните бебета предпочитат да гледат женски лица. Това не означава, че бебетата са програмирани да предпочитат жени. По-скоро обикновено майката е човекът, който се грижи най-много за бебето и съответно тo асоциира женските образи с майка си.

 

В друго проучване, учените решават да изследват бебета, за които са се грижили основно татковците им. Оказва се, че тези бебета предпочитат да гледат мъжки лица. Бебето най-вероятно използва лицето, което се грижи за него, като стандарт.

 

…кога сте натъжени или разсеяни

 

Точно както вие се опитвате да го успокоите, когато плаче, по същия начин бебето ви ще се опита да ви развесели с голяма усмивка и сладко гукане, когато сте тъжни. Между 2 1/2 и 6 месеца, бебето ви вече може да различава израженията ви и очаква, че като ви се усмихва, вие също ще се усмихнете.

 

Ако не го направите, това може дори да обърка или разстрои бебето. Според изследванията, когато бебетата видят тъжно изражение или празен поглед на лицето на мама, се опитват да я разсмеят.

 

Четете още: Очите на бебчо – защо и кога се променя цветът им?

 

Тъй като бебето усеща емоциите ви, не се изненадвайте, ако е нещастно, когато вие сте стресирани. Бебетата се адаптират много добре към настроенията на родителите си, колкото повече се усмихвате вие, толкова повече се усмихват и те.

 

…че сте забавни

 

На тази възраст, бебето ви вече ви намира за забавни, когато правите смешна физиономия, плезите се или си слагате памперс на главата. То вече започва да развива чувство за хумор, започва да се смее когато го гъделичкате или като види или чуе нещо смешно.

 

Разбира се, не всеки е блестящ комик. Причината бебето да се смее, е че вие звучите или изглеждате по-различно от обикновено. Освен това, дали са смешни определени действия зависи от главното действащо лице – ако непознат човек се появи захапал памперс, вероятно ще уплаши бебчо до смърт, но ако се появи мама – тя ще е много, много смешна.

 

От 6 месеца до 1 година бебето ви ще научи:

 

…че вие съществувате дори когато не ви вижда

 

Всяка майка понякога има нужда да затвори вратата на банята, нали? Или да отиде да напазарува набързо. Е, правилото „далеч от очите, далеч от ума“ вече не важи. Ако до скоро е било сравнително лесно за роднините да успокоят разстроеното бебе, когато ви няма, сега не е съвсем така.

 

Когато бебето навърши 8 месеца, отделянето от мама става трудно за него. В повечето случаи това е една голяма и хубава стъпка в развитието му. Колкото и да плаче бебето, когато ви няма наоколо, рано или късно ще осъзнае, че винаги се връщате. Бъдете търпеливи.

 

Четете още: Първото подстригване на бебето

 

… че това, което му доставя удоволствие, доставя удоволствие и на вас

 

Бебчо вече започва да открива нови и нови неща навсякъде. То ще иска да споделя това, което е открило или научил0 с вас – да ви покаже как се движи камьончето, защото знае, че вие също ще се развълнувате от това.

 

Бебетата се обръщат към хората, които са им близки, това е техният начин да споделят своето удоволствие и да покажат на човека отсреща, че е много специален за тях. Разбира се, не всичко на което се наслаждава малкия човек ще бъде толкова специално за вас, но това няма такова голямо значение. Усмихвайте се, покажете му че го обичате и го оставете да опознава света около себе си.

 

…че го защитавате

 

Когато бебето открива нови неща, то също така осъзнава, че мама може да бъде добър помощник, когато се чуди дали да ги изпробва. Много често то ще се обръща към вас с поглед тип: „Какво да направя сега, мамо?“ Бебето ще чака знак от вас – кимване или израз на тревога, за да разбере как да процедира.

 

Дори когато се намира в комфортна и позната среда, бебето обича да му се напомня, че сте до него. То се успокоява, когато от време на време прекъсва играта си, за да дойде да ви гушне. По този начин той добива усещането, че винаги може да разчита на вас.

 

Ако ви изглежда, че бебето ви поумнява всеки ден – така е! Бебето опознава всичко около себе си, особено вас. След време може дори да ви се стори, че ви познава по-добре от самите вас.

Добави коментар