Какво знае бебчо за вас? – част 1

Ще изкарате първата годинка от живота на бебчето ви в учене за него – какво го кара да се смее, какво го кара да плаче, какво го приспива. В същото време то прави същото – опознава мистериозния човек, когото вижда всеки ден.

 

Ето какви открития ще прави вашето бебче през първите си месеци.

 

От раждането до 2-рия месец бебето ще научи…

 

как звучи гласа ви

 

Всъщност бебето започва да чува гласа ви (филтриран от околоплодната течност) през 7-мия месец от бременността. Така че в момента, в който го вземете в ръце и започнете да му гукате, то вече разпознава гласа ви.

 

Дори ако бебчето ви се е родило недоносено и се налага да остане в болницата по-дълго време, гласът ви ще го успокоява, когато то плаче. Така че не се притеснявайте, ако в началото не е възможно да прекарате всяка минутка до него, то няма да ви забрави в никакъв случай.

 

…как изглеждате

 

През този период бебето вече започва да вижда как изглеждате в леко рамазан вид. На нормална светлина то може да вижда добре на разстояние от 20 до 35 см – горе-долу на колкото се намира лицето ви по време на кърмене.

 

Четете още: Очите на бебчо – защо и кога се променя цветът им?

 

…как ухаете

 

Бебето започва да разпознава как миришете в рамките на няколко дни след раждането му. Според изследванията, бебетата на 3 дни са в състояние да различат по миризмата кърмата на майка си от кърмата на друга жена.

 

Всъщност бебчо не само познава аромата ви, а го обожава. Когато то притиска нослето си между брадичката и рамото ви, си мисли: „Ти си моята мама, миришеш толкова хубаво!“.

 

…че ще го нахраните, когато е гладно

 

През първите 6 седмици от живота му, вие сте хранили бебето си повече от 200 пъти. Това са много възможности за него да се запознае с последователността на събитията. Когато бебето ви е гладно, то плаче. Вие разбирате, че е гладно и го нахранвате. По този начин бебчо научава, че може да ви има доверие.

 

Понякога то ще спира да плаче веднага след като му подскажете, че храната пристига. Разбира се, то няма да разбере думите ви, но ще разбере, че ще се погрижите за него всеки момент.

 

Четете още: Бебешки сънища и кошмари

 

Възможно е вашето бебе да ви свързва толкова много с храненето, че да не позволява на никой друг да го храни вместо вас – нито тати, нито баба, без значение, че му дават вашата собствена кърма.

 

Това обаче не трябва изобщо да отчайва татковците. Времето, прекарано с бебчо в ежедневни дейности, като къпане, смяна на пелени и т.н., дава възможност за изграждане на силна връзка и доверие. В крайна сметка бебето сигурно ще започне да се храни и от бутилката в ръцете на татко.

 

…че ще го успокоите, когато е разстроено

 

Сигурно сте забелязали как бебето ви се разтапя в ръцете ви, когато го вземете? От негова гледна точка, вашето тяло е като продължение на неговото, така че може спокойно да се отпусне, докато го държите.

 

Продължава на: Какво знае бебчо за вас? – част 2

Добави коментар