Какво е това менструация и как се раждат децата?

Лекар: „В следващите редове ще прочетеш как изглеждат момичетата отвътре.”

 

Какво е матката? Матката е кух мускулест орган, напомнящ по форма обърната круша. Отвътре тя е застлана с лигавица – ендометриум. По време на бременността в матката се развива плод – бъдещото бебе.

 

Маточната шийка. Шийка на матката се нарича утеснената до цилиндрична форма долна част на матката. Тя достига до влагалището и има отверстие с размер на глава на кибритена клечка.

 

Маточни (фалопиеви) тръби. Това са две меки тръбички, излизащи от матката. Именно по тях яйцеклетката, напускайки яйчника, се премества в матката.

 

Лекар: „Тръбите са две – по една от всяка страна на матката”.

 

Яйчници. Яйчниците са две женски репродуктивни жлези, в които се развиват яйцеклетките и които изработват хормоните естроген и прогестерон. Именно производството на тези хормони предизвиква половото съзряване.

 

Яйцеклетка. Яйцеклетките са женски репродуктивни (полови) клетки.

 

Влагалище. Влагалището е еластична тръба, съединяваща вътрешните и външните полови органи на жената. През него става отделянето на менструалната течност. Също както вътрешната повърхност на устата и носа, вътрешната повърхност на влагалището е покрита с лигавица, която е източник на овлажняване и секрет. Влагалищния секрет защитава влагалището от инфекции и му позволява да функционира нормално. Нормалният секрет е прозрачен и има еднородна течна или слузеста консистенция. Количеството секрет се променя в различните периоди на менстуалния цикъл. Ако при теб се появява естествен секрет във вид на прозрачна слуз, значи скоро ще започне менструацията.

 

Запомни: Ако естествения секрет е с неприятен мирис, променен цвят или консистенция, предизвиква сърбеж- незабавно отиди на лекар!

 

Менструация. Началото на менструацията е най-важната промяна в периода на половото съзряване на момичетата. Не се депресирай, ако при теб още не са започнали менструации-скоро ще започнат! По правило, те започват във възрастта 10-15 години, обикновено две години след появата на окосмяване под мишниците и пубиса. Тогава млечните жлези (гърдите) започват да се увеличават и се появява секрет във влагалището.

 

Какво наричаме менстуален цикъл? Това е периода между първия ден на настоящата и първия ден на следващата менструация. Трябва да знаеш, че твоят цикъл не винаги е регулярен и първите няколко менструации могат да продължат между 1 и 10 дни.

 

Лекар: „Не се притеснявай, ако след първата менструация има пауза от месец-два. Това е нормално, докато организма се настрои, може да минат и две години”.

 

По мнението на специалистите след първата менструация може да минат и 3 месеца преди да дойде следващата. С течение на времето при повечето момичета цикъла се закрепва и продължава 28 дни, но има случаи на цикъл продължаващ между 21 и 35 дни, което също е нармално. Само при 13 % от жените цикъла продължава точно 28 дни. Самата менструация продължава 3-7 дни. Вземи обикновено календарче и отбележи всеки първи (!) ден от твоята менструация. Скоро ще установиш, че тя започва след…..дни примерно. Това ще ти позволи да планираш следващата и да не се изненадваш неприятно, когато й дойде времето през следващия месец.

 

Обикновено менструацията спира, когато жените са около 50 годишни. Това явление се нарича менопауза.

 

Условно, менструалният цикъл може да се раздели на 4-ри периода:

Първи период – менструация. Първият ден на менстуацията е първи ден на цикъла. Обикновено този период продължава от 3 до 7 дни. Вътрешната обвивка на матката –ендометриума – заедно с кръв излиза навън през влагалището. Менструалната течност е смес от кръв, слуз и ендометриални клетки. За една менструация може да се изхвърли от 30 до 150 мл менструална течност.

 

Втори период – развитие на яйцеклетката. Менструацията приключва, а в яйчника се ускорява съзряването на следващата яйцеклетка. Към края на втория период яйцеклетката се готви за излизане, яйчниците изработват естрогени, които стимулират удебеляване на ендометриума.

 

Какво е яйцеклетката? Това е женска полова клетка, която след оплождане от сперматозоид (мъжка полова клетка) дава началото на зародиш, т.е. зараждането на нов живот, на нов човек!

 

Трети период – овулация. Настъпва в средата на менструалния цикъл (примерно две седмици преди следващата менструация). Овулацията е процес, при който яйцеклетката напуска яйчника и се отправя към матката.

 

Четвърти период – след овулацията. Яйцеклетката продължава да се премества  в маточната тръба, като в същото време вътрешния слой на матката (ендометриум) се удебелява, „очаквайки” яйцеклетката. Оттук са възможни два варианта:

 

1. Яйцеклетката се опложда. Ако в това време момичето е имало полов контакт, то тя може да зебременее. Това означава, че е станало сливане на яйцеклетката и сперматозоид (оплождане), след което оплодената яйцеклетка (зародиш) попада в матката и се имплантира в нейната вътрешна обвивка (ендометриум), където започва развитието на зародиша.

 

2. Яйцеклетката не се опложда. В случай, че оплождане не е настъпило, то яйцеклетката заедно с вътрешната обвивка на матката се откъсват и в течения на няколко дни изтичат през влагалището във вид на менструална течност. Това представлява всъщност и менструацията. От този момент започва цикъла отново.

 

Менструацията е нормална част от женския живот, въпреки че хората не горят от желание да говорят за нея. Съществува поверие, че в тези дни жената е „мръсна”, но това не е така. Регулярните месечни цикли свидетелстват, че си здрава и всичко е наред.

 

Защо са им на жените месечни цикли? Твоят организъм функционира по удивителна схема. Всеки месец ти, както и всички останали жени (като твоята майка, например), преминавате през определен цикъл на собствени, вътрешни промени, които им позволяват един ден да се превърнат в Майки.

 

По материали от http://www.dedova.ru

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар