Какво е планиране на бременност?

Планирането на бременността може да разглежда въпроси за храненето, приема на витамини, телесното тегло, упражненията, и потенциално вредни медикаменти и заболявания, както и имунизации и генетична консултация.

 

Жените, които приемат фолиева киселина най-малко четири седмици преди зачеването могат да намалят риска от вродени дефекти на гръбначния мозък и череп на бебето с до 70%.

 

Алкохолът е основен причинител на безплодие, ранен аборт, и вродени дефекти. Някои лекарства за акне и други изписвани с рецепта медикаменти могат да доведат до вродени дефекти. Бебета на по-възрастни жени са с повишен риск от хромозомни аномалии.

 

Какво е планиране на бременност и защо е важно?

 

Раждането на бебето е едно от най-важните събития в живота на жената. Жените, се насърчават да започнат планирането на бременността с техните лекари още в началото. Целите на планирането на бременност са да се създаде здравословна околна среда за плода, както и предотвратяване на вродени дефекти и други проблеми, свързани с бременността във възможно най-голяма степен.

 

Вижте още: Планиране на бременността – част 1

 

Въпросите, които следва да се разгледат по време на планирането на бременността,  включват хранене, витамини, телесно тегло, упражнения, избягване на определени медикаменти и алкохол, имунизации, и генетично консултиране.

 

Въпреки че много жени имат нормална бременност, без никакво планиране, планирането на бременността подобрява шансовете за гладка бременност и здраво бебе. За съжаление, много жени, които очакват зачеването не търсят предварителни медицински консултации.

 

Планирането на бременността може да помогне за предотвратяване на излагането на майката на потенциално вредни лекарства или вещества, по време на първите дни след зачеването. Органите на бебето започват да се развиват 17 дни след зачеването, а оплодената яйцеклетка започва да расте дори преди първия ден на пропуснатия менструален цикъл.

 

Някои жени може да продължат да имат леко кървене, като то може да бъде объркано с менструация по време на първите няколко месеца на бременността и е възможно дори да не осъзнават, че са бременни. Други не могат да признаят, че са бременни, дори докато наддават на тегло и корема им расте. До тогава, те може вече да са били изложени на лекарства или вещества, които са потенциално вредни за плода.

 

Вижте още: Медикаменти, подпомагащи развитието на бебето

 

В допълнение към избягването на медикаменти и вещества, които са потенциално вредни за плода, се поставят други важни въпроси, свързани със здравето по време на предварителното планиране на бременност. Обсъжда се как да се подходи при наличие на заболявания като диабет, високо кръвно налягане, бъбречно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза, и сърдечно-съдови заболявания при майката. Те могат да се контролират, за да се оптимизира резултата на бременността.

 

Определя се и статусът на имунитета на жената срещу морбили (рубеола) и варицела (chickenpox). Жените, които не са имунизирани срещу варицела (chickenpox) могат да бъдат ваксинирани, но трябва да изчакат 30 дни след ваксинацията преди забременяване.

 

Жените, които са носители на вируса на хепатит B могат да бъдат идентифицирани чрез кръвни тестове, и техните бебета могат да бъдат защитени от инфекция с хепатит B. Жените с ХИВ (човешкия имунодефицитен вирус) трябва да приемат някои медикаменти по време на бременността, за да намалят не само рисковете за себе си, но и тези за плода.

Добави коментар