Какво е паркур? (ВИДЕО)

Паркур е философия на движението, която е разработена през XX век във Франция. Може би е малко трудно да се определи какво точно е паркур, защото включва в себе си няколко неща – спорт, хоби и философия. В основата си паркур е начин на придвижане в градска среда въпреки препятствията, както и преосмислянето на използването на тялото и използването на обществените места.

 

Някои хора, практикуващи паркур, вярват, че могат да пренесат техниките, които научават в практиката на този спорт в ежедневието си, правейки ги по-смели и уверени при справянето с проблемите, свързани с разногласия в офиса или емоционални предизвикателства.

 

Изкуството на паркур е в предвижването от място до място по най-ефективния възможен начин. На теория, това е начин бързо да се преодолеят препятствия и непредвидвими ситуации.

 

Тренировките по паркур позволяват на хората да направят индивидуална оценка на препятствията и да определят най-добрият начин за минаването покрай тях, на база на характеристиките им, физическа способност на практикуващия и ситуацията. Акцентира се върху гладките, гъвкави движения. Затова тренировките включват понякога обучения в бойни изкуства.

 

 

Този спорт става популярен през 1990 г. със заснемането на няколко филма за паркур. Някои хора изразяват недоволството си към него, тъй като може да бъде опасен, когато се практикува от някой, който не е получил подходящо обучение. Включва салта, скокове и други предизвикателни за физиката движения, които могат да изглеждат много ефектни, но са опасни.

 

Паркур със сигурност е иновативен а понякога и много приятен начин да бъдете активни и да промените връзката между тялото си и пространството около вас – защо да тичате по улиците, например, когато можете  да профучавате край препятствията на публични места по собствен начин.

Добави коментар