Какво е нужно да направите, за да бъдете страхотен баща?

1. Обърнете внимание на отбора, наречен „Семейство“

 

В общество, което изглежда се покланя на егоизма, вие като баща трябва да сте готови да бъдете безкористни и да направите семейството си приоритет номер 1. Това означава да сложите нуждите на семейството си пред вашите собствени. Ако трябва да избирате между това какво е най-доброто за вас и какво е най-доброто за семейството ви, винаги избирайте първо семейството си.

 

Понякога може да се чувствате малко огорчени и обидени, за това, че никога не сте на първо място в собствените си планове, но пък знайте, че сте на първо място за вашите деца и съпруга.

 

2. Помагайте на съпругата си

 

Лесно е да вземете жена си за даденост, защото тя се явява на „работа“ всеки ден, като се грижи за вас и вашите деца (дори и ако работи на пълен работен ден). Да бъдеш майка е най-трудната, безкористна и често неблагодарна работа. Старайте се да ѝ благодарите за всичко, което прави за семейството ви, а ако имате физическата възможност да ѝ помагате в грижите за дома и децата, тя ще ви бъде благодарна.

 

Опитайте да ѝ осигурите време само за нея, независимо дали ще го прекара във физически упражнения, общуване с приятели, дълга баня или хубава книга, това ще е много зареждащо за нея.

 

3. Общувайте

 

Комуникацията е най-важния инструмент за успеха на един брак и семейство. И все пак това е един инструмент, с който мъжете не се справят много добре. Комуникацията може да се прояви под формата на разговор, знаците на езика на тялото, емоцииите и действията ви.

 

Общуването показва уважение към всички членове в семейството, така ще сте спокойни, че се спазват нуждите на всички. Чрез общуването можете да намалите стресовите ситуации и да решавате конфликти. Общувайте с жена си и децата си, като е важно да слушате и разбирате какво ви казват.

 

Вижте още: Съвети за татковци: Грижа за новите майки

 

4. Бъдете емоционални

 

Живеем в общество, в което изразяването на емоции от мъжете се смята за слабост. И все пак здравословното емоционално изразяване, независимо дали емоциите са положителни или отрицателни, като гняв, разочарование или тъга, са от съществено значение за личното щастие, здравите взаимоотношения и успех в живота.

 

Да бъдете в състояние да изразявате емоциите си е важна част от това да имате балансиран и открит живот. Здравословният емоционален живот е най-добрият подарък, който можете да дадете на вашите деца. И обратно на това, което казва културата ни, да бъдете емоционален е проява на сила, защото това е в разрез с типичното определение за мъжественост.

 

5. Бъдете твърди!

 

Много родители  се доверяват на общоприетото разбиране, че трябва да осигурят лесен старт в живота за техните деца. Е, всъщност сблъсъка със света няма да бъде лесен за тях, така че те трябва да бъдат подготвени за това. Но твърд, не означава да сте нелюбезен и винаги ядосан. Това означава да знаете какво е най-доброто за децата ви и да го направите, независимо дали им харесва или не. Те могат да не го оценят сега, но ще ви благодарят в бъдеще.

 

Вижте още: Как се променя тялото на вашата партньорка по време на бременността?

 

6. Изпращайте добри послания

 

Вашите деца са бомбандирани от различни послания навсякъде около тях, най-вече от медиите. И все пак, вие като техен баща, имате възможност да им влияете най-пряко, най-силно и най-положително. За да го направите, трябва да проведете доста повече от един разговор с тях.

 

Трябва да сте добър пример за подражание, защото децата ще правят това, което и вие правите, а не това, което казвате. Уверете се, че посланията, които изпращате насърчават тяхното здравословно развитие.

 

7. Учете ги на добродетели и ценности

 

Ценностите, които вашите деца научават, докато са малки, ще ги насочват във всичко, което правят през целия им живот. За съжаление, може да се каже, че ние живеем в общество, в което добродетелите и моралните ценности не са това, което би трябвало да бъдат.

 

Такива лоши примери са неуважението, егоизма, алчността, безразличието. За да се преборите с това влияние, трябва да се уверите, че вашите лични ценности са стабилни и децата ви приемат правилно положителните послания от вас.

 

Вижте още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

8. Грижете се за физическото си здраве

 

Ако сте като повечето бащи днес, стресът от трудната работа и балансирането на всички ангажименти в ежедневието ви може да вземе своите жертви. Лошите хранителни навици и липсата на физически упражнения и сън може да доведат до затлъстяване и други сериозни здравословни проблеми.

 

Наднорменото тегло, лошата форма, заболяванията, физическите ограничения, по никакъв начин няма да ви помогнат да бъдете добър баща. Намерете време без значение колко сте зает да поемете ангажимент да поддържате здравето си заради самия вас и заради семейството ви.

Добави коментар