Какво е метаболитен синдром?

Метаболитен синдром – Това е състояние, за което всеки говори. Въпреки, че е идентифициран преди по-малко от 20 години, той е много широко разспространен. Всъщност много хора го имат, но малко се знае за него. Не всички лекари са съгласни, че метаболитния синдром трябва да се разглежда като отделно заболяване.

 

Какъв е всъщност този синдром?

 

Метаболитния синдром не е заболявне само по себе си. Вместо това, той е група от рискови фактори – високо кръвно налягане, висока кръвна захар, нездравословни нива на холестерола и мазнини в коремната област.

 

Очевидно е, че всеки един от тези рискови фактори не е добър. Но когато те са съчетани, могат да предизвикат сериозни проблеми. Те удвояват риска за проблеми с кръвоносните съдове и сърцето, което може да доведе до инфаркт и инсулт. Увеличават и риска от диабет около 5 пъти.

 

Метаболитния синдром може да се контролира до голяма степен от промяната в начина на живот.

 

метаболитен, синдром, затлъстяване, резистентност

 

Какво причинява метаболитния синдром?

 

Експертите не са сигурни какво причинява метаболитният синдром. То е съвкупност от рискови фактори, а не болест. Така че, вероятно има много причини за него. Някои от тях са:

 

Четете още: Метаболитни нарушения

 

• Инсулинова резистентност: Инсулинът е хормон, който помага на организма да използва глюкозата като енергиен източник. При хората с инсулинова резистентност, инсулинът всъщност не е ефективен, така, че тялото продължава да произвежда повече от него, за да се справи с нарастващите нива на глюкозата. В крайна сметка, това може да доведе до диабет. Инсулиновата резистентност е тясно свързана с наднорменото тегло и най-вече в областта на корема.

 

 Затлъстяване: Експертите казват, че метаболитния синдром е следствие най-вече от повишените нива на тегло. В допълнение, излишните мазнини в областта на корема, могат да увеличат риска.

 

метаболитен, синдром

 

 Нездравословен начин на живот: Приемът на храна с високо съдържание на мазнини и недостатъчната физическа активност, могат да играят съществена роля.

 

 Хормонален дисбаланс: Хормоните играят също важна роля. Например, поликистозен овариален синдром – състояние, което засяга фертилността – е свързано с хормонален дисбаланс и метаболитен синдром.

 

Четете още: Стрес и диабет – как стресът влияе на кръвната захар

 

Ако току що са ви диагностицирали метаболитен синдром, то вие най-вероятно сте неспокойни. Това е времето, в което трябва да направите значителни промени свързани с подобряването на здравето ви и предотвратяване на бъдещи заболявания.

 

Снимки: Michelle Meiklejohn, imagerymajestic, Surachai FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар