Какво е киста на яйчниците?

Половината от жените в днешно време са страдали от киста на яйчниците. Тази статистика може да е както успокоителна, че това не е нещо прекалено страшно, така и стряскаща, че начинът на живот на съвременната жена застрашава здравето ѝ все повече.

 

Пред гинекологичните кабинети можете да чуете какви ли не мнения – от твърдението, че това е нещо нормално и безопасно, до стряскащото – „Но кистата води до рак!“

 

Какво представлява кистата на яйчниците?

 

Основно има два вида – функционални и така наречените органични кисти, които имат различни наименования и проявления.

 

Функционалните кисти могат да бъдат фоликуларни и лутеинови.

 

Фоликуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул (там, където се образува яйцеклетката) не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Така размерите му нарастват и той се превръща в киста. По принцип тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля.

 

Има случаи обаче, когато кистата продължава да се уголемява и може да достигне големина на ябълка. Тогава започва да притиска други органи, предизвиква болка и смущение във функциите на яйчниците. При такива случаи, когато кистата се уголемява и достигне до повече от седем сантиметра в диаметър, трябва да се започне медикаментозно лечение или да се пристъпи към оперативно отстраняване.

 

Вижте още: Кисти на яйчниците: могат ли да бъдат предотвратени?

 

Лутеиновите кисти се образуват, когато фоликулът се отвори, започнат нормалните процеси в организма ви, но след това той се напълни с кървава течност и отново се затваря. Тези кисти е възможно да предизвикат менструални смущения и болки, както и да се спукат, предизвиквайки болезнени симптоми. Но също като фоликуларните, те най-често изчезват от само себе си и не е задължително да се третират.

 

Гинеколозите твърдят, че редовният прием на противозачатъчни таблетки предпазва почти на 100% от образуването на функционални кисти. Това, разбира се, не означава, че трябва безразборно да си назначавате подобни медикаменти, а само когато е препоръчително за конкретния случай.

 

Oрганични кисти са този вид кисти, които имат по-сложен произход и той може да бъде много разнообразен. Тъй като е възможно да дегенерират в рак, оперативното им отстраняване е задължително!

 

Поликистозните яйчници

 

Друг често срещан проблем при жените са поликистозните яйчници. Тази диагноза често се асоциира с евентуално безплодие и това реално не е невъзможно.

 

Защо? – Защото при това състояние на яйчниците овулацията много често не съществува.

 

Какво се случва? – Средно около 10-20 фоликули започват да зреят във всеки яйчник, но те не се развиват напълно и остават в организма. В резултат на това върху яйчниците се появяват нови и нови фоликули. Затова овулацията почти изчезва, а менструацията става много обилна.

 

Вижте още: 6 причини за закъснение на менструацията

 

С времето, поради големия брой фоликули обаче, се повишава и отделянето на някои хормони в кръвта. Това води до дисбаланс във функционирането на организма, а като резултат циклите на жената спират, възможно е напълняване, прекалено окосмяване, както и поява на акне.

 

Лечението на поликистозата на яйчниците е напълно възможно. Обикновено се извършва медикаментозно, но при по-тежките случаи се прави операция, която не е опасна.

 

Това са най-честите и основни случаи на проява на яйчниковите кисти.

 

Лекарите твърдят, че има огромна връзка между емоционалното състояние на жената и появата на кисти. Това се обяснява с факта, че яйчниците се контролират от хипофизната жлеза и ако сте много нервни и неспокойни, е възможно да се изпращат грешни сигнали към жлезата и така се нарушава функцията ѝ.

 

Вижте още: Дисменореа и менструални спазми

 

За съжаление симптомите за поява на кисти на яйчниците са твърде общи, за да са достатъчно показателни, без да има нужда от обстоен преглед. Най-често това са едностранни или двустранни болки в областта на яйниците. Възможно е да имате много силна или много слаба менструация, силно течение, понякога с леко кървав цвят, както и тежки, болезнени спазми (обикновено при спукване на кистата). Може да имате киста и дори да не подозирате, защото в много от случаите няма никакви симптоми.

 

За да избегнете усложненията, които кистите предизвикват, най-важно е редовно да посещавате гинеколога си. Препоръчителния период е през 6 месеца, в случай, че нямате вече открити други сериозни проблеми.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар