Какво е имунна система?

Имунната система представлява армията, която пази организма от различни външни продукти, съдържащи генетична информация или белтъчен материал. Те могат да бъдат вируси, бактерии, туморни клетки, трансплантанти, неорганични вещества, полени и др.

 

Тя е съставена от органи, тъкани, клетки и техни продукти, изграждащи динамична физиологична система, която осъществява имунния отговор. Имунната система осъществява динамично равновесие в самата себе си и потиска и регулира имунния отговор до оптимално за организма ниво. Основните групи клетки, които изграждат имунната система, са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и др. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини и др.

 

Какво е имунитетът?

 

Невъзприемане, съпротива на организма към инфекционни агенти ( вируси, бактерии и др.) и чужди агенти (в това число и към трансплантанти). Бива вроден и придобит.

 

Вродения имунитет е естествената ни невъзприемчивост към повечето заболявания при животните. Птичия грип например, преди да мутира и да се появи сред хората, бе напълно безопасен за нас хората. Вродения имунитет се получава и по изкуствен път, като защитни антитела, изработени от силния майчин организъм преминат в кръвта на бебето по време на бременността. Те пазят бебето от инфекциозни заболявания около  3- 6 месеца след раждането.

 

Придобития имунитет се създава по два начина:

  • по естествен път-след боледуване от дадено заболяване, при което организма изработва антитела и защитни механизми срещу даден вирус. Те циркулират в тялото до края на живота и повторно боледуване не се наблюдава. Това явление се нарича имунологична памет. Имунитета е много силен и устойчив.
  • по изкуствен път – чрез ваксинация. Ваксините съдържат или смес от изработени, готови антитела срещу специфичен агент причиняващ заболяване, или убити или живи негови съставки, които стимулират имунната ни система да изработи антитела, но без да се разболява.

 

Имунизациите срещу някои заболявания са задължителни и се провеждат първо в родилното отделение, след това от личните лекари.

 

ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР

 

В първите 24 часа след раждането-имунизация против хепатит тип В (I прием).

 

От 48-ия час -Имунизация против туберкулоза .

 

От 1-ия месец- Имунизация против хепатит тип В (II прием).

 

От 2-ия месец

Имунизация против полиомиелит ( I прием)

Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш (I прием).

 

От 3-я месец

Имунизация против полиомиелит ( II прием).

Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш ( II прием).

 

От 4-ия месец

Имунизация против полиомиелит ( II прием).

Имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш ( II прием).

От 6-ия месец Имунизация против хепатит тип В (III прием).

 

От 7-10-ия месец

Проверка за белег след БЦЖ-имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту (5 МЕ ППД-пречистен протеинов дериват) и отрицателните се имунизират. Отрицателна е пробата, когато около инжекционното място не се появи зачервяване или то е по малко от 8мм. в диаметър.

 

От 13-ия месец

Имунизация против морбили, паротит и рубеола.

 

От 14-ия месец

Първа реимунизация против полиомиелит ( IV прием).

 

От 22-24-ия месец

Втора реимунизация против полиомиелит ( V прием).

 

До 24-ия месец

(поне една година след III прием) Първа реимунизация против дифтерия, тетанус и коклюш ( IV прием)

 

На 6-7 години (I клас)

Трета реимунизация против полиомиелит ( IV прием)

Реимунизация против дифтерия и тетанус

Реимунизация против туберкулоза ( след отрицателна проба Манту)

 

На 10-11 години ( V клас)

Реимунизация против туберкулоза ( след отрицателна проба Манту)

 

На 11-12 години ( VI клас)

Реимунизация против морбили

Реимунизация против рубеола (девойки)

Реимунизация против дифтерия и тетанус

 

На 16-17 години (Х клас)

Реимунизация против тетанус и дифтерия

Реимунизация против туберкулоза ( след отрицателна проба Манту)

 

На 25 и 35 г. (при студентите в последния курс)

Реимунизация против дифтерия и тетанус.

 

От 45-ата година нататък през 10 години реимунизация против тетанус.

 

Посочените имунизации са задължителни. Те не само осигуряват защитата на вашето дете, но и на вас самите, както и на цялото общество. Това се дължи на т.нар. колективен имунитет. Той е толкова по-силен и ние толкова по-рядко боледуваме, колкото хората около нас са с по-силен имунитет, създаден чрез ваксиниране или някой друг от посочените начини. Обществото изгражда имунна стена, прослойка, която защитава не само отделните хора, но и хората около нас. Установено е, че вирусът на грипа, например, става по-вирулентен (способен да причинява заболяване), когато попадне в организъм с намален имунитет. Ако обаче попадне в силен или имунизиран индивид, неговата сила да заразява и да причинява тежък грип намалява.

 

Ваксините са едно от условията за ликвидирането на инфекциозните заболявания през годините. Така, благодарение на тях и останалите мерки за борба с инфекциозните заболявания, съществуващата в миналото смъртоносна вариола вече е ликвидирана и дори не се прави имунизация срещу нея. Така една от целите на световната здравна организация е да ликвидира заболявания като полиомиелит, дифтерия, коклюш, тетанус, морбили, туберкулоза.

 

Интересен е фактът, че в слабо развитите държави в Африка и Азия най-честата причина за детската смъртност са инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксиниране!

 

В последните десет и повече години на реформа, обаче приоритетите на лекари и пациенти се отместиха от стремежа към по-добро здраве чрез профилактика, към стремеж за оцеляване. Това води до чести пропуски във ваксинирането и поява на остри заразни заболявания, понякога с тежки последствия.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: Freedigitalphotos.net

Добави коментар