Какво е задържане на плацентата? – част 1

Ако имате задържане на плацентата, то това означава, че част от нея или мембраните са останали вътре в матката след раждането. Това може да се случи по време на третия етап на раждането.

 

Третият етап на раждането е когато плацентата и мембраните се раждат. Вие имате опция за естествен трети етап или управляван такъв. Обсъдете го с лекаря си преди раждането.

 

Естествения трети етап е да изхвърлите плацентата като напъвате. Управляваният пък е, когато акушерката ви сложи инжекция в бедрото, точно когато бебето се роди. Тази инжекция помага на матката да контрахира и да изтласка плацентата и мембраните навън. След третия етап намаляват рисковете от кръвоизлив, след раждането.

 

Ще бъдете лекувани, ако задържите плацентата, или ако акушерката ви подозира, че някоя част от плацентата и мембраните е останала в матката. Акушерката ще разгледа плацентата и ще я съедини, за да види дали има липсваща част.

 

задържане на плацентата, раждане

 

Понякога има забавяне в раждането на плацентата. Вашата акушерка ще ви наблюдава, ако тя не е изтласкана навън:

 

• В рамките на един час след раждането на бебето, ако сте имали физиологичен трети етап.

 

• В рамките на 30 минути след раждането на бебето, ако сте имали ръководен трети етап.

 

Четете още: Какво се случва по време на седалищно вагинално раждане?

 

Какви са причините за задържане на плацентата?

 

Трите основни причини за задържане на плацентата са:

 

• Когато матката спре да контрахира или не се свие достатъчно, за да може плацентата да се отдели от стената и – това се нарича маточна атония.

 

• Когато част или цялата плацента се придържа към стената на матката и не се отделя. Това се нарича прилепнала плацента. В редки случаи това се случва, когато плацентата е дълбоко вградена в самата стена на матката.

 

задържане на плацентата, раждане

 

• Когато плацентата излиза от матката, но бива заклещена зад полузатворената шийка на матката – това се нарича приклещена плацента.

 

Ако имате пълен пикочен мехур, това може също да попречи на плацентата да бъде изхвърлена. Ако е необходимо, акушерката може да вмъкне катетър за изпразване на пикочния мехур.

 

Четете още: Преждевременно раждане – определение, рискове 

 

Ако плацентата е отделена и е готова да излезе, тя ще се плъзне лесно през влагалището. Ако не е напълно отделена, или ако канала е много тесен, когато акушерката дърпа може да се скъса.

 

Една малка част от плацентата, свързана към основната част от плацентата с кръвоносен съд, може да остане в матката. Вашата акушерка ще разгледа плацентата и мембраните внимателно, след като родите бебето, за да гарантира, че тя е цяла. Ако тя забележи липсваща част, трябва да предвиди възможността, че тя е задържана.

 

задържане на плацентата, раждане

 

Понякога плацентата може да се задържи към белег от предишно цезарово сечение. Това е сериозно състояние, наречено плацента акрета. Тя трябва да бъде отлепена по време на бременността или да бъде следена внимателно. След това трябва да се направят планове за вас и вашето бебе и от какво ниво на обслужване ще имате нужда.

 

Какви проблеми може да причини задържането на плацентата?

 

След като плацентата бъде изхвърлена, матката трябва да се свие и да затвори всички кръвоносни съдове във вътрешността си. Ако плацентата е изхвърлена само частично, матката не може да се свие правилно, така че кръвоносните съдове вътре ще продължат да кървят.

 

Четете още: Нормалното раждане – част 1 

 

Ако управляваното изхвърляне на плацентата отнеме повече от 30 минути след раждането на бебето, рискът от тежко кървене се увеличава. Обилното кръвотечение в първите 24 часа след раждането е известно като първична следродилна хеморагия.

 

Ако фрагмент от плацентата или мембраната бъдат задържани в матката и вашата акушерка или лекар пропуснат това, то може да доведе до тежки кръвоизливи и инфекции по-късно. Опитайте се да не се тревожите дали това ще се случи на вас. Това е много рядко и се случва в по-малко от 1% от ражданията. 

 

Продължава на: Какво е задържане на плацентата? – част 2

 

Снимки: steve_h, Liz Marion, Zubrow Foter.com

Добави коментар