Какво е задържане на плацентата? – част 2

Продължава от: Какво е задържане на плацентата? – част 1

 

Какво се случва ако третата фаза продължи твърде дълго?

 

Ако третият етап на раждането отнеме повече време, може да опитате с кърмене на бебето си или триене на зърната си, за да се освободи хормона окситоцин. Това може да накара матката да се свие и да подпомогне изхвърлянето на плацентата. Ако сте в седнало или легнало положение, можете да опитате да се изправите, за да позволите на гравитацията да помогне.

 

Ако сте избрали естествения начин, може да смените на управляван такъв, ако плацентата не падне навреме. Вашата акушерка може да ви даде инжекция с окситоцин, за да предизвика контрахиране на матката. След това леко ще издърпа плацентата.

 

Ако следвате управляван трети етап и ако плацентата е задържана, акушерката може да ви инжектира лекарството окситоцин. Също така може да го инжектира и в пъпната вена на пъпната връв или може да изчака малко по-дълго за да види дали няма плацентата да падне от самосебе си.

 

раждане, плацента, задържане

 

Как се лекува?

 

Ако плацентата все още не е изхвърлена след като сте получили окситоцин и физиологичен разтвор, може да се наложи вашият лекар да я махне с ръка. Вие няма да получите дискомфорт по време на тази процедура, тъй като анестезиолог ще направи зоната безчувствена. Може да получите анестезия, както епидурална така и спинална.

 

Четете още: Контракциите – да си останем у дома или да тръгваме за болницата?

 

Може да помолите и за обща анестезия, ако пожелаете. Въпреки че една обща упойка носи повече рискове за вас. Вие също така няма да можете да кърмите след процедурата, тъй като лекарствата ще оставят следи във вашата кърма.

 

След поставянето на упойката ще бъдете отведени в операционна зала. Вашата акушерка или акушер гинеколог ще вдигне краката ви на стремената. След това лекарят ви внимателно ще постави ръката си, за да премахне плацентата и всички останали мембрани от матката. Ще трябват интравенозни антибиотици за предотвратяване на инфекция, може да се наложат и интравенозни лекарства, за да помогнат на матката да се свие.

 

раждане, плацента, анестезия

 

Може ли да се предотврати задържане на плацентата в следваща бременност?

 

За съжаление няма много какво да се направи, за да го предотвратите. Ако сте имали задържане на плацентата в предишно раждане, вие имате по-голям риск това да се случи отново. Имайте предвид, че това не означава, че задължително ще се случи.

 

По-вероятно е да се случи задържане на плацентата, ако бебето ви се роди преждевременно. Това може да е така, защото е проектирано плацентата да стои в продължение на 40 седмици. Така че, ако имате преждевременно раждане, то плацентата може и да се задържи в матката.

 

Четете още: Плацентата – нов уникален източник на стволови клетки 

 

Въпреки че, ако пъпната връв се скъса, или ако шийката на матката се затвори твърде бързо, след като ви е поставена инжекция окситоцин, обърнете специално внимание на третия етап при следващо бебе. Позволявайки на плацентата да излезе естествено, може да предотвратите възможността на шийката на матката да се затвори твърде рано или да се заклещи плацентата. Говорете за вашите възможности с акушерката.

 

Продължителното използване на изкуствен окситоцин, по време на раждането се свързва с неотлепването на плацентата. Може да ви се случи това, ако раждането ви е предизвикано или ускорено. Имайте предвид, че при следващи раждания, това може да не се случи. 

 

Снимки: dulcimer61, Eric Langley Foter.com

Добави коментар