Какво е добре да знаем за настинките при децата

 

Настинката е най-честото вирусно заболяване не само през зимата. Обичайните настинки като че са ни до болка познати – почти всеки страда от тях всяка зима, често дори няколко пъти в годината. И все пак за един родител да види кихащото си и подсмърчащото дете винаги е смущаваща гледка.

 

Знаем ли всъщност достатъчно за настинките – обичайните вирусни простуди и как най-добре можем да помогнем на детето си да се почувства по-добре.
 

Обичайната настинка


Настинката, наричана често простуда, е вирусна инфекция, която засяга носа и гърлото, т.е. горните дихателни пътища. Според експертите повече от 100 вируса могат да причинят настинка, така че не е необичайно и да има разлика в оплакванията при отделните случаи. Настинката е най-честото заразно заболяване в страните извън третия свят, като според статистиката децата могат да се разболеят от простуда до осем пъти на година.


Симптомите на настинката включват:

·         кихане 

·         хрема

·         запушване на носа

·         болки в гърлото

·         кашлица

·         главоболие

·         умора

·         болки в мускулите

·         леко увеличена температура

 

Детето може да има всички тези симптоми или да проявява само някои от тях. По време на простудното заболяване е възможно детето да е с намален апетит. В началото още преди другите симптоми може да ви направи впечатление, че детето не желае да си играе с другите деца и предпочита да лежи.

Симптомите на настинката обичайно отзвучават за по-малко от две седмици. Ако детето не се чуваства добре по-дълго, е добре да се потърси преглед при специалист – за евентуални настъпили усложнения.


Как да се предпазим


Вирусните частици се разпространяват чрез миниатюрни пръски, които се носят във въздуха при кихане или кашляне. Възможно е да се пренасят и чрез физически контакт. Ако детето си избърше с ръка носа и след това подаде с тази ръка играчка на друго дете, то другото дете може да прихване настинката, докосвайки очите, носа или устата си.


Най-добрият начин да се предпазите се състои в приучване на малкото дете да мие ръцете си често и обилно с вода и сапун и да привикне на добри обноски – да киха и кашля към лакътя, а не към ръката си, за да се предотврати разпространението на вируса от ръка на ръка, винаги да използва кърпичка при издухване или бърсане на носа, която да изхвърля след това.


Здравословната диета, богата на подсилващи имунната система витамини и минерали като например витамин С и цинк, също помага за предпазване от настинка. 


Лечение

Всъщност самата настинка не се лекува. Тъй като се причинява от вируси, антибиотиците няма да помогнат. Но пък може да се повлияят и облекчат симптомите.


• Парацетамолът и ибупрофенът ще намалят болките и повишената температура, свързани с настинката.


• Солените спрейове и капки за нос ще отпушат носа.


• Ако използвате овлажнител, за да повишите влажността на въздуха, детето ще се чувства по-удобно въпреки запушения си нос.


• Болките в гърлото могат да се повлияят с капки или твърди бонбони при деца над 3 годишна възраст.


• Ако детето кашля лошо, можете да направите нещо като парна баня, като постоите с заедно в запарената баня с пусната гореща вода. Но дръжте детето далеч от течащата вода, за да не получи изгаряния.


• Следете детето да не се дехидратира като му давате много течности – пилешки бульон, съдържащи електролитни напитки или просто вода. В бабешките рецепти за лечение на настинка с домашна пилешка супа има много мъдрост. Пилешката супа съдържа съединения, които втечняват секретите и повлияват клетките, предизвикващи оток на лигавиците.


Основната цел на родителите при лечението на детската настинка e да поддържат детето да се чувства максимално добре като повлияват на симптомите и следят за евентуални усложнения. 

 

Източник: http://www.zdrave.bg

Снимка: http://www.freedigitalphotos.net

Добави коментар