Какво е асексуалност?

Асексуалността е сексуална ориентация. Тя се характеризира с трайна липса на сексуално привличане към който и да е пол.

 

Смята се, че около 1% от хората са асексуални.

 

Кой е асексуален?

 

Асексуалният човек е просто някой, който не изпитва сексуално привличане. Асексуалният човек може да бъде всеки – буквално! Той може да е мъж или жена, богат или беден, възрастен, млад, религиозен или не и т.н.

 

Криворазбраната ориентация

 

Често хората, чувайки думата „асексуален“ правят предположения за това, какъв е този човек. Представят си безбрачни монаси на далечни планински върхове, безполови роботи от космоса и др. Асексуалността всъщност не е никое от тези неща:

асексуалността не е въздържание

асексуалността не е синоним на безбрачие

асексуалността не е полова идентичност

асексуалността не е болест

асексуалността не е избор

асексуалността не е хормонален дисбаланс

асексуалността не е страх от секс или взаимоотношения

 

асексуален, сексуална ориентация, сексуално привличане, демисексуален

 

Привличане, не действие

 

Асексуалността е сексуална ориентация, като хомосексуалността или хетеросексуалността. И точно като при хомо- и хетеросексуалните, това не е действие, а по-скоро израз на чувства. Срещите, секса, мастурбацията, влюбването и създаването на деца не са в противоречие с асексуалността по никакъв начин. Има много причини, поради които един асексуален човек може да прави тези неща, които не изискват сексуално привличане.

 

Изпитването на възбуда или оргазъм също не е в противоречие с асексуалността.

 

Някои го правят, някои не

 

Хората имат много въпроси относно асексуалността. Излизат ли асексуалните на срещи? Някои да, някои не. Влюбват ли се асексуалните? Някои да, някои не. Правят ли секс асексуалните? Някои да, някои не. Мастурбират ли асексуалните? Някои да, някои не.  Ние всички сме индивиди, с нашите собствени индивидуални предпочитания и същност.

 

Четете още: Женските сексуални проблеми

 

Сивата област

 

Някои хора смятат, че са „почти асексуални“ или  „асексуални с изключения“. Т.е. те силно се идентифицират с асексуалността, с изключения на някои преживявания на сексуално привличане. В някои случаи те изпитват сексуално привличане, но рядко. В други случаи те не са напълно сигурни, че са асексуални.

 

Демисексуалните хора са способни да чувства сексуално привличане само след появата на силна емоционална връзка с някого. Демисексуалността и сивата асексуална зона попадат в рамките на това, което се нарича „асексуален спектър“.

 

асексуален, сексуална ориентация, сексуално привличане, демисексуален

 

Концепцията на любовта

 

Заедно със сексуалната ориентация, хората биват наричани романтични или любовно ориентирани, което описва тези, които са по-скоро емоционално привлечени. При много хора, сексуалната и романтична ориентация е изравнена, така че не сме склонни да ги разглеждаме като отделни понятия. Но не е необичайно  за асексуалните да изпитват романтично привличане.

 

Романтичните ориентации имат имена, които са паралелни със сексуалните ориентации. Например, хетероромантичен човек, който изпитва романтично привличане към противоположния пол, хоморомантичен човек е този, който е привлечен от същия пол. Значителен брой асексуални хора също се идентифицират като аромантични, което означава, че те не изпитват и романтично привличане.

 

Разделянето на романтичното и сексуалното привличане не е строго ограничено за асексуалните хора. Например, възможно е някой да бъде аромантичен хетеросексуален или всякаква друга комбинация.

 

Четете още: Как сексът влияе на мозъка ви?

 

Как да разберете дали сте асексуален?

 

Ако искате да разберете дали сте асексуални, си задайте следния въпрос: „Чувствате ли сексуално привличане?“. Ако отговорът е „не“, вие сте асексуални. Проблемът с този въпрос е, че „сексуално привличане“ е неясна фраза. Трудно е да се кажете дали сте почувствали привличане, ако не знаете какво означава това.

 

асексуалност, сексуално привличане, секс

 

Ако все още не сте сигурни, предлагаме ви списък с няколко въпроса, върху които да се замислите. Те не са списък за „диагностициране“ на асексуалността, а по-скоро описват чувствата, които много асексуални хора имат.

• Незаинтересовани ли сте от секса като цяло?

• Дали вашият интерес към секса е повече проучвателен, отколкото емоционален?

• Чувствате ли се объркани и пренебрегнати, когато околните говорят за секс?

• Ако се практикували секс, мислите ли, че това е скучно и глупаво за вас, а не невероятно преживяване, каквото трябва да бъде?

• Престрували ли сте се, че се интересувате от секса, само заради някого?

• Чувствате ли се „сбъркани“, защото не изпитвате сексуални чувства като тези, около вас?

• Чувствали ли сте се някога хетеро- или хомо и бисексуален по подразбиране, защото изпитвате еднаква липса на интерес към всички полове?

• Някога правили ли сте секс с някого, само защото сте си мислили, че така е правилно да постъпите, а не защото сте искали?

 

Ако искате да разберете дали някой е асексуален, трябва да говорите с него за това. Няма никакви външни признаци на асексуалността и не трябва да се опитвате да етикирате някого с това, против волята му.

 

Снимки: Lili Vieira de Carvalho, Esparta, Yuri Samoilov Photo Foter.com

Добави коментар