Какво да прави майката, ако бебето непрестанно иска да суче? А ако няма апетит?

Интервю с Д-р Детелина Стоичкова

Неонатолог в МБАЛ „Надежда“

 

Продължава от: Какво е най-важно да знаят родителите относно грижата за новороденото?

 

 

 

Мама, татко и аз: Какво да прави майката, ако бебето непрестанно иска да суче? А ако няма апетит?

 

Д-р Детелина Стоичкова: Всъщност бебето едва ли ще иска непрестанно да суче – по скоро ако е неспокойно може да се успокоява със сукане. Според мен независимо от това, което се говори на родителите за кърменето, че е най-добре бебето да се кърми по всяко време, все пак трябва да се направи някакъв режим. Храненето по 20 пъти не е добре нито за майката, нито за бебето – стомаха на бебето има нужда от почивка и време за обработка на приетата кърма, а майката има нужда от почивка. Обикновено докато са още в нашата клиника ние се опитваме да им създаваме някакъв режим на кърмене. Разбира се, това не трябва да бъде стриктно. Ако бебето се събуди половин час по-рано или по-късно и е гладно, трябва да се нахрани. Това е валидно дори когато става дума за бебе хранено с адаптирано мляко. Не трябва да има строги часове, но не трябва да бъде и абсолютен хаос, защото няма да може нито майката да се грижи добре за детето, нито то да се чувства комфортно.

 

Четете още: Никненето на зъбките пречи ли на кърменето?

 

През нощта бих посъветвала, ако детето се събуди да се нахрани, а да не му се дава вода, защото за да се събуди то е гладно, а водата само ще удължи периода на плач, след това то може да не се успокои и ще трябва пак да се накърми, възможно е и да започне да повръща и се получава едно объркване. Така че, ако пък има много силно развит сукателен рефлекс може да се даде някаква залъгалка, но да не се прехранва детето. Защото има случай, колкото го държи майката на гърдата, толкова да яде, но ако бебето не може само да прецени кога да спре после започва да повръща.

 

бебе, кърменеВсъщност аз нямам впечатление бебе да няма апетит. Може би по-малките бебета, особено недоносените по-бавничко ядат. В такъв случай може да им се помогне в началото, като майката предварително изцеди малко, за да може кърмата да потече по-лесно. Ако са на адаптирано мляко може да се даде биберон с по-голяма дупка, защото те нямат сила и се изморяват, не че нямат апетит. Освен това майките казват „Ами то не иска да яде”. Ако детето повече от един час след хранене, не иска да яде просто трябва да се дръпне брадичката, да се даде гърдата или да се сложи биберона и то дори, когато спи започва да яде.

 

Четете още: Какво има в кърмата

 

Относно даването на вода – Не е нито отречено, нито се дават много препоръки да се пие вода. Ако детето е на кърма самото то не иска да пие вода, но има случаи, когато родителите дават подсладени чайове, вода и всъщност детето предпочита да изяде сладкото нещо. Кърмата също е сладка, но това е по-сладко и като си напълни корема с чай или с вода, то не иска да яде. Затова моят съвет е особено тези деца, които са недоносени, да не им се дава вода, просто стомахчето им е малко и трябва да се пазят и да се дава само храна. Но иначе ако едно дете не яде, то трябва да се търсят други причини. Не може да няма апетит – или е болно, или трябва да се изследва кръвна картина, урина. Обикновено децата, които имат бактерии в урината нямат апетит. Здравото новородено не може да няма апетит.

 

Продължава на: Неспокойният сън при бебето – на какво се дължи?

 

Снимкa:  Jomphong  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар