Какво да правите, ако сте насилвани във връзката си?

Вие не трябва да мислите, че трябва да останете в една връзка, ако се появи вид насилие – физическо или емоционално. Ако смятате, че сте в опасност, обадете се на служители, от спешна помощ веднага. Ако се нуждаете да знаете какво да направите и къде може да отидете и с кого да говорите в следните ситуации:

 

 Сте насилвани във връзката.

 не знаете какво да направите относно това.

 Не знаете къде да отидете.

 Не знаете какви са вашите права.

 Трябва да разберете от къде да потърсите помощ.

 

насилие, семейство

 

Ето какво да направите?

 

Ако сте насилвани във връзката, най-важното нещо, което трябва да направите е да отидете на безопасно място. Това може да е трудно, но има номера, които могат да ви помогнат, за да планирате вашата безопасност. Ако живеете с партньора си, може да поискате следните мерки за да осигурите вашата безопасност:

 

 В непсоредствена опасност ли сте? Ако сте в опасност от това да бъдете наранени или се притеснявате за вашата безопасност се свържете с полицията незабавно и се преместете на сигурно място.

 

Четете още: Домашното насилие – защо жените не си тръгват?

 

 Имате ли подкрепа? Вземането на решение да напуснете ситуацията, в която се чувствате неуверени, може да бъде трудно и страшно. Ако е възможно, говорете с доверен човек, приятел, член на семейството, или съветник, който разбира от домашно насилие. Може да се свържете с една от организациите, борещи се с домашното насилие в страната.

 

насилие, семейство

 

 Говорете с полицията: Ако смятате, че сте в опасност или се страхувате, полицията може да помогне.

 

 Вярвайте в себе си: Ако някой ви наранява или заплашва, може да е трудно да поддържате самочувствието си. Не забравяйте, че никой няма право да ви наранява или заплашва по никакъв повод.

 

Четете още: Влияние на насилието върху психическото здраве на жената

 

 Запознайте се с правата си: Добра идея е да проверите законните си права.

 

Къде да отидете?

 

Осъзнаването на проблема е първият етап, към получаването на помощ и има някои възможности, за да се измъкнете бързо. Наистина е важно да запомните, че не сте сами.

 

насилие, семейство

 

Тези възможности включват:

 

 Да потърсите подслон, място, където може да се настаните временно докато преосмислите следващите стъпки.

 

 Семейство и приятели: Ако можете свържете се с член от семейството или приятел, на когото имате доверие и помолете да останете у тях, докато измислите какво да правите по-нататък.

 

Четете още: Какво гласи Закона за защита от домашното насилие?

 

Други неща, за които да помислите

 

 Финансова подкрепа

 Правна помощ

 Медицинска помощ

 

Къде да потърсите помощ?

Списък с национални и регионални телефони на които хората, станали жертва на насилие, могат да потърсят помощ можете да намерите тук.

 

Снимки: TonioMora, lanuiop, Kathryn Denman Foter.com

Добави коментар