Какво да правите, ако започнете да раждате по-рано?

По време на бременността си мислите, че имате много време, за да се подготвите за пристигащото бебе. В края на краищата бременността отнема 9 месеца, нали? Е, поне в повечето случаи.

 

Въпреки че повечето бебета се раждат в около 40 седмица на бременността, има и такива, които се раждат преждевременно. Преждевременните раждания и недоносените бебета стават все по-чести, тъй като повечето жени използват асистирана репродуктивна технология – ин витро.

 

Може би сте подготвени за живота с новороденото, но дали сте подготвени то да пристигне по-рано от очакваното?

 

Какво е преждевременно раждане?

 

Раждането е преждевременно, когато се случва преди 37 гестационна седмица. Въпреки че всяко раждане преди тази седмица се нарича преждевременно, различията по отношение на здравето на бебето могат да бъдат огромни.

 

25 гестационна седмица

 

Бебетата, родени преди 25 гестационна седмица, са в „критично“ състояние. Бебетата родени по-рано от 23 гестационна седмица, често имат малки шансове за оцеляване. Всъщност 23-24 гестационна седмица е точно границата, в която бебето има шанс да оцелее извън матката.

 

Въпреки че според някои лекари бебета родени около 24 гестационна седмица имат някакви шансове да оцелеят, проблемът е, че те може да имат сериозни медицински усложнения при раждането, които да продължат през целия им живот.

 

Родителите на недоносено бебче, трябва да се подготвят и да очакват не напълно развито бебе, което ще се нуждае от специална интензивна медицинска грижа – включваща интубация, за да може да диша и постоянна поддръжка на телесна температура и влажност.

 

Четете още: Спиране на преждевременното раждане

 

25-27 гестационни седмици

 

Процентът на недоносени бебета, които се раждат и живеят без никакви увреждания, скача драстично след 24-25 гестационна седмица. Основните медицински усложнения при недоносените бебета, които драстично се увеличават при по-малките бебета са обучителни проблеми, поведенчески проблеми, ограничение в растежа, респираторни проблеми (поради непълното развитие на белите дробове в утробата) и риск от церебрална парализа. Бебета, родени до 27 гестационна седмица също се нуждаят от специални медицински грижи в интензивно отделение.

 

27-32 гестационни седмици

 

Въпреки че допълнителните седмици могат да доведат до голяма разлика в състоянието на бебето, 28 седмица е добър знак. А след 30-тата седмица, процентът на оцелелите бебета се увеличава рязко – до над 96%. Бебета родени в рамките на този срок обикновено изискват специални грижи, в зависимост от тежестта и проблемите им, но прогнозите са добри.

 

32-37 гестационни седмици

 

Според някои лекари, родените след  34 седмица бебета имат  доста добри шансове за оцеляване, без никакви сериозни усложнения. Ако бебето се роди в 32 седмица или след това, то все още се нуждае от специална медицинска грижа, но на значително по-ниско ниво.

 

Четете още: Преждевременно раждане

 

Какво трябва да направите, ако подозирате че започвате да раждате преждевременно?

 

На първо място, трябва да знаете признаците на преждевременното раждане, които включват:

• кървене

• спазми

• контракции (може да ви звучи като очевиден знак, но всъщност в началото контракциите могат да са трудни за разпознаване и да наподобяват повече болки в гърба или газове)

• всякакво изтичане на течност

 

Заради това, че трудно могат да се разграничат ранните признаци на раждането, препоръчително е жените, които нямат кървене, но чувстват спазми или неудобство, първо да опитат да се успокоят, да пийнат малко вода и да почиват. Ако симптомите продължават, жената трябва да се обади на своя лекар и да отиде на преглед.

 

Четете още: Преждевременно раждане – определение, рискове

 

Има ли лечение за преждевременното раждане?

 

В много случаи причините за преждевременното раждане са неизвестни. Но понякога то може да е причинено от инфекция, слаба маточна шийка, многоплодна бременност, проблеми с растежа или развитието на плацентата на бебето, така че и лечението зависи от причината. Понякога може да се приложи хормона прогестерон, за да се забави раждането. Препоръчва се почивка на легло или се прави серклаж на шийката на матката (зашиване).

Добави коментар