дете, храна, яде, зеленчуци, хранене

Какво да правите, ако детето ви не иска да яде?

Най-вероятно не веднъж ви се е случвало да кажете: „Хайде де, само още една хапка!“ на детето си…

 

Ето няколко неща, които е добре да знаете за грижите и храненето на детето ви и по-специално – за моментите, в които вашият малчуган отказва да се храни:

 

Имат ли предубеждения младите родители за отглеждането на деца?

 

Някои от родителите, разбира се, имат предубеждения и предразсъдъци. В наши дни това дори е по-често срещано, отколкото е било в миналото. В днешно време семействата обикновено са по-малки, често само с 1 или 2 деца. От там следва и по-малкия брой племенници. Затова при много млади родители първата среща с бебетата се случва чак когато те си родят такива – те просто нямат натрупан опит.

 

Да не говорим, че бебетата във филмите почти никога не плачат, не се будят през нощта, сладки и послушни са, играят си сами и не създават кой знае какви проблеми на родителите си.

 

Променило ли се е отношението към възпитанието на децата в последните поколения?

 

Много неща са се променили при последните поколения, някои за добро, някои за лошо. Някои от положителните промени са, че сега родителите никога не могат да напляскат детето с чиста съвест. В много страни това е забранено със закон. Освен това в наши дни чувствата и благополучието на детето са много важни, което е чудесно.

 

Негативните промени са, че децата започват да посещават ясла, детска градина, училище, много рано, което значи, че са разделени от родителите си в продължение на дълги часове още в ранна възраст. Освен това родителите са по-малко толерантни към нормалното за деца поведение.

 

Инстинктите при отглеждането на децата до голяма степен са заменени от книги, методи и експерти.

 

Четете още: Как да накарате детето си да пие повече вода?

 

Има ли общи модели, които стоят зад лошото хранене при децата?

 

В случая е важно да се уточни, че не става дума за болни деца, които страдат от хранителни разстройства, а за здрави деца, които си играят, щастливи са, но въпреки това всяко хранене се превръща в истинско изпитание. Причините за подобни състояния обикновено са опитите на родителите да хранят насила детето. Принуждаването на детето да яде не е добър подход – нито със сила, нито чрез убеждаване, подкупване, разсейване или който и да е друг метод.

 

Ако родителите не принуждават децата си да ядат, обикновено децата в крайна сметка сами пожелават. Когато родителите принуждават детето да яде насила, то започва да свързва храненето с негативни емоции и още повече не иска да се храни. Освен това обикновено родителите настояват детето да се храни с най-здравословните храни, в резултат на което в тийнейджърските си години то развива силно предпочитание към най-нездравословните като форма на бунт.

 

Трябва ли детето да яде зеленчуци?

 

Вие трябва да ядете зеленчуци, детето ви също. Ако го оставите само, в крайна сметка вероятно то също ще поиска да хапва зеленчуци. Човек променя хранителните си предпочитания през целия си живот. Ако детето ви между 1 и 16 г. възраст предпочита паста пред зеленчуци, това не означава, че то винаги ще предпочита паста. Вероятно вкусът му отново ще се промени и то ще започне с удоволствие да яде зеленчуци, освен ако вие не го накарате да ги намрази, като го насилвате.

 

Четете още: Здравословен обяд за училище

 

Как родителите трябва да действат при сериозен отказ от страна на детето да се храни?

 

Оставете детето си на мира. Обикновено отказът от храна е много по-сериозен проблем за родителя, отколкото за детето. Родителят е този с необичайното поведение, особено ако започне да насилва и притиска детето си да дояде всичко в чинията. Децата сами могат да усетят от колко храна се нуждаят.

 

Кой е най-добрият начин за намаляване на стреса по време на хранене?

 

Детето ви няма да се промени. Не може просто да ви каже: „Реших да се променя, вече ще ям два пъти повече, за да сте щастливи, мамо и татко!“. Да не говорим, че ако започне да се храни два пъти повече, след няколко месеца ще е с наднормено тегло. Ако детето ви е здраво и жизнено и с нормално тегло, значи се храни достатъчно добре и вие сте тези, които трябва да се променят, а не то.

 

Купена храна за бебета и малки деца?

 

Обикновено тя не е чак толкова здравословна и е доста по-скъпа в сравнение с домашно приготвената храна. Ако храната в дома ви не е здравословна, променете я. Яденето на здравословна бебешка храна за 1 г. няма да има положителен ефект, ако в следващите 20 г. детето ви се храни с нездравословна храна. Не е нужно винаги да приготвяте специални храни за детето си (след като е преминала бебешката възраст, разбира се) – давайте му от това, което готвите за цялото семейство.

Добави коментар