Какво да правим и какво да не правим, ако имаме алергия?

Вие кашляте и кихате. Смъдящите и сълзящите ви очи ви подлудяват. Чувствате се отпаднали, но нямате настинка или грип. Е, вие имате алергия. Тя ви кара да се чувствате болни. Трябва ли да допълзите до леглото и просто да лежите въоръжени с кутия кърпички? Ще ви помогне ли да си дадете допълнителна почивка, както ако имате настинка или грип?

 

Как се променят правилата ако имате алергия, а не настинка? Вижте в списъка по-долу:

 

Трябва ли да си вземете почивен ден?

 

Това, което не трябва да правите, е да позволите на алергията да контролира живота ви. По-добре не си оставайте вкъщи, освен ако нямате обострена астма. Ако имате само леки симптоми, опитайте с антихистамини, които се продават в аптеките, но стойте далеч от седативните такива. Освен това можете да си направите промивка с физиологичен разтвор, за да премахнете алергените от носа си.

 

Трябва ли да си останете вкъщи?

 

Ако тревите, дърветата, цветята или плевелите предизвикват симптоми на алергия, трябва да избягвате да излизате навън? Отговорът на този въпрос е: „Не и ако сте се подложили на лечение.“. Ако лекарствата, отпускани без рецепта не се справят с вашите симптоми, посъветвайте се с лекаря си какво можете да предприемете. Също така – докато сте навън носете шапка и очила. Когато се приберете се преоблечете.

 

Четете още: Каква е връзката между безпокойството и алергиите?

 

Трябва ли да пропуснете упражненията?

 

Ако имате симптоми на алергия можете да тренирате, както обикновено. Правете това, което ви кара да се чувствате добре. Опитайте с някои упражнения и вижте дали те помагат или ви карат да се чувствате по-уморени. При различните хора тренировката може да подейства по различен начин. Ако сте алергични към полени, прескочете сутрешната тренировка навън – тогава нивото на полените е най-високо. Отложете тренировката за по-късно или просто я направете в закрито помещение.

 

Трябва ли да ядете пилешка супа?

 

Когато сте болни от настинка или грип, пилешката супа ви кара да се чувствате по-добре. Но всъщност тайната на пилешката супа е вдишването на парата. Със същия успех можете да изпиете и чаша чай. Така че – да ядете ли супа, когато имате алергия или не? Възможно е приемът на топли напитки да не се отрази добре на назалните алергии, но е възможно и да ви помогне. Опитайте и вижте как ви се отразяват. Ако се чувствате по-лошо – спрете ги незабавно.

 

Трябва ли да си вземете допълнителна доза сън?

 

Отговорът е доста сложен. Почивката няма да подобри симптомите на алергията, защото те не са причинени от отслабването на имунната система, която би се подобрила с повече почивка. Тук идва сложната част – симптомите на алергията улесняват получаването на инфекция, като инфекция на синусите например. Ако сте отпочинали е по-малко вероятно вашите симптоми на алергия да ескалират в друг вид инфекция.

 

Можете ли да пиете алкохол?

 

Вероятно последното нещо, което ще поискате когато имате лоша настинка или грип, е едно питие. Така ли е и с пиенето на алкохол по време на алергия? Да – определено не е добра идея да пиете алкохол, особено ако приемате седативни лекарства, съдържащи антихистамин за симптомите на алергия. Първо, може да се получи двоен седативен ефект от алкохола в комбинация с лекарството. Второ, алкохолът може да причини зачервяване и подуване на същите тъкани, които са засегнати от алергията, карайки ви да се чувствате по-зле.

 

Четете още: Симптоми на респираторната алергия

 

Пушене?

Ако ви е необходима още една причина да се откажете от пушенето – ето я. Тютюневият дим може да влоши симптомите на алергия. Пушенето раздразва и може да увреди лигавицата на носните пътища и по-ниските дихателни пътища. Това може да предизвика симптоми или дори да влоши тези, които вече имате. Особено, ако имате проблеми с дишането.

 

Трябва ли да си сложите инжекция?

 

Противогрипната ваксина може да предотврати грип. Но можете ли да получите ваксина и за превенция на алергия? Да! Провеждането на лечение с противоалергични инжекции се нарича имунотерапия. Вашият алерголог ще ви направи изследване, за да разбере кои вещества предизвикват вашата алергия. Тогава, в серия от инжекции, той ще ви инжектира малки дози от тези алергени. Целта е да изградите толеранс към тези алергени, така че тялото ви да не реагира, ако сте изложени на тях.

 

Ако лекарствата срещу алергия не действат при вас или ако вие не искате да ги пиете, или ако вашите алергии задействат други проблеми, като астма, имунотерапията може да ви помогне. Имайте предвид, че тя изисква доста време и не е подходяща за всеки. Консултирайте се с вашия алерголог преди да решите да я приложите.

Добави коментар