Какво да очаквате след раждането? – част 1

Най-големият приоритет на всяка майка след раждането е грижата за новороденото. Но не бива да забравяте да се грижите за себе си. От вагинална болка до проблеми с уринирането – ето какво може да очаквате при възстановяване от вагинално раждане:

 

Вагинална болка

 

Ако сте имали епизиотомия или вагинално разкъсване по време на раждането, раната може да боли в рамките на няколко седмици. Ако разкъсването е по-голямо, най-вероятно ще заздравее по-бавно. Междувременно, можете да направите следното, за да облекчите болката:

 

Успокояване на раната – охладете раната с лед.

 

Намалете болката при уриниране – изливайте топла вода върху вулвата си, докато пишкате. Притиснете раната с чиста превръзка или тампон, докато ходите по голяма нужда.

 

раждане, болка, вагинално течение, контракции, затруднено уриниране

 

Поддържайте раната чиста – използвайте бутилка с вода, за да правите промивки на областта между вагината и ануса след като използвате тоалетната.

 

Сядайте внимателно – ако седенето ви е неудобно, използвайте възглавничка.

 

Докато се възстановявате, дискомфорта прогресивно ще намалява. Ако болката се увеличава, раната се сгорещява, подува и става болезнена, или забележите течение, подобно на гной, веднага се свържете с лекаря си.

 

Четете още: Новата майка – хигиенни изисквания 

 

Вагинално течение

 

Вие ще имате вагинално течение (лохии) в рамките на няколко седмици след раждането. Очаквайте ярко червено силно кръвотечение през първите няколко дни. Ако лежите или седите, можете да усетите изтичането, когато станете.

 

Течението постепенно ще намалее, като ще се промени от розово-червено или кафяво, към жълто или бяло. За да намалите риска от инфекция, използвайте превръзки, вместо тампони.

 

Не се притеснявайте, ако от време на време имате изтичане на малки съсиреци. Но се свържете с лекаря си, ако:

 

Дамската ви превръзка се напоява в рамките на 1 час, докато лежите.

 

Течението ви има особена миризма.

 

Имате съсиреци, по-големи от топче за голф.

 

Имате температура над 38 Со.

 

раждане, болка, вагинално течение, контракции, затруднено уриниране

 

Контракции

 

През първите няколко дни след раждането, можете да чувствате контракции от време на време. Тези контракции, които често напомнят менструални болки, помагат да се предотврати прекомерното кървене, чрез свиването на кръвоносните съдове в матката. 

 

По неясни причини, тези контракции стават по-силни с всяко следващо раждане. Ако е необходимо, лекарят ви може да ви предпише обезболяващо.

 

Свържете се с лекаря си и ако имате температура или коремната ви област е много чувствителна при докосване. Това може да се получи при инфекция на матката.

 

Четете още: 8 изненадващи неща, които се случват след раждането

 

Проблеми с уринирането

 

Подуването и кръвонасядането на тъканите, обграждащи пикочния мехур и уретрата могат да предизвикат затруднено уриниране. Страхът от болката от попадането на урината върху раната, може да постигне същия ефект.

 

Затрудненото уриниране обикновено минава от само себе си. Междувременно, може да се чувствате по-добре, ако изливате топла вода върху вулвата си, докато пишкате.

 

раждане, болка, вагинално течение, контракции, затруднено уриниране

 

Свържете се с лекаря си ако:

Боли, когато уринирате.

Не изпразвате изцяло пикочния си мехур.

Имате необичайно честа нужда да пишкате.

 

Бременността и раждането разтягат съединителната тъкан в основата на пикочния мехур, което може да предизвика увреждане на нервите и мускулите в пикочния мехур и матката. Може да изпускате малко количество урина когато кашляте, напъвате се или се смеете.

 

За щастие, този проблем се подобрява в рамките на 3 месеца. Междувременно, ползвайте превръзки и правете упражненията на Кегел, за да тонизирате мускулите в тазовата област.

 

Четете още: Изтощението на новите майки – съвети от други майки

 

За да правите упражненията на Кегел, стегнете мускулите си сякаш се опитвате да спрете пишкане. Задръжте за 5 секунди и отпуснете. Правете по 4-5 повторения.

 

Постепенно увеличавайте времето, в което стягате мускулите, докато стигнете 10 секунди, след което ги отпускайте за 10 секунди и повтаряйте. Целта ви е да достигнете 3 сета от 10 повторения дневно.

 

Продължава на: Какво да очаквате след раждането? – част 2

Снимки: k-girl, progmetal, Pimthida Foter.com

Добави коментар