Какво да очаквате след раждането? – част 2

Продължава от: Какво да очаквате след раждането? – част 1

 

Хемороиди

 

Ако усещате болка, при ходене по голяма нужда, и чувствате подуване в областта на ануса, може би имате хемороиди – разтегнати и подути вени в областта на ануса и ректума. За да облекчите дискомфорта, докато хемороидите се излекуват, взимайте горещи вани. Лекарят ви може да препоръча и медикаменти.

 

Ако избягвате ходенето по голяма нужда от страх да не нараните мускулите на перинеума (в дъното на малкия таз), от болката от хемороидите или епизиотомията, направете така, че да се изхождате редовно, а изпражненията ви да са меки. Яжте храни, богати на фибри – включително плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти и пийте голямо количество вода. Ще помогне и ако сте колкото е възможно повече физически активни.

 

Друг потенциален проблем на младите майки е невъзможността да контролират ходенето по голяма нужда. Това се получава понякога ако сте имали необичайно продължително раждане. Честите Кегел упражнения могат да помогнат. Ако имате продължителни затруднения с контролирането на ходенето до тоалетна, консултирайте се с лекаря си.

 

раждане, възстановяване

 

Болезнени гърди и изтичане на мляко

 

Няколко дни след раждането, гърдите ви могат да станат подути, тежки и чувствителни. Това състояние е известно като препълване.

 

За да намалите дискомфорта, кърмете бебето си или използвайте помпа за кърма. Също така, можете да поставите студени кърпи или лед върху гърдите си. За да предотвратите болката в зърната, се уверете, че бебето суче правилно. Ако имате съмнение за това или чувствате болка, консултирайте се с консултант по лактация, лекар или акушерка.

 

Четете още: На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева – част 1

 

Ако гърдите ви текат между храненията, поставяйте тампони за гърди в сутиена си, за да ги поддържате сухи. Сменяйте ги при всяко кърмене и винаги, когато се напоят.

 

Ако не кърмите бебето си, носете сутиен с твърда чашка. Притискането на гърдите ще помогне за спирането на образуването на мляко. Консултирайте се с лекар как да спрете лактацията, без да имате проблеми с гърдите.

 

раждане, възстановяване, кърмене

 

Косопад и промени в кожата

 

Понякога, повишените нива на хормоните по време на бременността спират косопада. Резултатът е буйна и лъскава коса.

 

След раждането, обаче, тялото премахва допълнителната коса наведнъж. В рамките на 6 месеца, косата ви трябва да влезе в рамките на нормалното. Междувременно, мийте косата си само когато е необходимо. Избягвайте машите и пресите за коса, както и силните химикали.

 

Четете още: Грижа за гърдите след кърмене

 

Стриите няма да изчезнат след раждането, но евентуално ще избледнеят от червеникаво-лилави до белезникави. Кожата, която е потъмняла по време на бременността, като линията, която се получава на корема, ще избледнее постепенно.

 

Промени в настроението

 

Раждането отключва бъркотия от силни емоции. Промените в настроението, раздразнителността, тъгата и безпокойството са най-честите от тях.

 

раждане, кърмене, емоции, възстановяване

 

Много млади майки изпитват депресия, която обикновено преминава за седмица – две. Междувременно се погрижете за себе си. Споделяйте чувствата си, потърсете помощ от партньора, семейството и приятелите си. Ако депресията се задълбочи и чувствате безнадеждност и тъга през цялото време, се свържете с лекаря си. Навременното лечение е наложително.

 

Четете още: Какви са знаците на следродилната депресия?

 

Загуба на тегло

 

След като родите, ще се чувствате отпуснати и извън форма. Възможно е дори да изглеждате все едно все още сте бременни. Не се притеснявайте – това е напълно нормално. Повечето жени губят над 4 кг по време на раждането, които включват бебето, околоплодните води и плацентата. В рамките на няколко дни ще загубите допълнително тегло от остатъчните течности в организма. След това, здравословният начин на хранене и редовните упражнения ще ви помогнат постепенно да възвърнете предишното си тегло.

 

раждане, възстановяване, тегло

 

Прегледи

 

Хубаво е 6 месеца след раждането да си направите преглед при гинеколог, за да провери дали се възстановявате нормално.

 

Снимки: craig.letourneau.photography, galeria_stefbu, Christelle Genlot, Mothering Touch Foter.com

Добави коментар